ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

18:54 | 14.03.2023 Categorie: Comunicate

Sergiu Prodan și Ethan Rosenzweig au vizitat Cimitirul Evreiesc din sectorul Buiucani al capitalei

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. După vizita de ieri a asistentului Secretarului de Stat american pentru programe academice, Ethan Rosenzweig, însoțit de ministrul culturii, Sergiu Prodan, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, astăzi oficialii au vizitat unul din vechile cimitire evreiești, care s-au mai păstrat pe teritoriul actual al capitalei, situat în sectorul Buiucani.

Diferite surse prezintă în mod diferit dimensiunile părții conservate a cimitirului. Aceasta s-ar întinde pe o suprafață de 11, 12 sau 15 hectare și ar avea în până la 40.000 de morminte.

Acesta datează de la  începutul sec. XIX.  Printre monumente - cel consacrat victimelor evreilor căzuţi în timpul Pogromului din Chişinău din 1903, dar și mormântul rabinului Leib Yehuda Ţirilson, principalul rabin al Basarabiei pe parcursul a mai multor zeci de ani.

Tot aici sunt situate ruinele unei sinagogi, unică de felul său în Moldova.

În timpul celui de-al  II-lea Război Mondial, partea de est a cimitirului a fost puternic deteriorată. În 1958 teritoriul a fost împărțit în două părți, una dintre care a fost ulterior transformată de autorităţi într-o piaţă agricolă. Spre 1960, partea de est a cimitirului a fost distrusă total.

Partea de vest a cimitirului evreiesc s-a păstrat şi până în prezent, însă majoritatea mormintelor sunt în stare gravă, pietrele funerare sunt deteriorate, plăcile – stricate şi şterse.

Monumentul este parte a Muzeului Evreilor din Moldova, care a înaintat Fondului Ambasadorilor SUA pentru Conservare Culturală, (AFCP)  un proiect de reabilitare. Acest fond, timp de mai bine de 6 ani, a contribuit la reabilitarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.

Ethan Rosenzweig se află în Moldova cu ocazia vizitei delegației americane, care va participa la reuniunea de nivel înalt a Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA, pe 15 martie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!