ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Putin cere înăsprirea represiunii împotriva celor care 'destabilizează' Rusia

16:10 | 15.03.2023 Categorie: Externe

Moscova, 15 mar. /MOLDPRES/. Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut miercuri forţelor de ordine să înăsprească represiunea împotriva celor care încearcă să "destabilizeze" Rusia, pe fondul unei vânători asupra celor care se opun ofensivei militare din Ucraina, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Vă cer să răspundeţi sever încercărilor de destabilizare a situaţiei sociale şi politice a ţării", a declarat Putin în cadrul unei reuniuni cu procurorii.

El a cerut, de asemenea, "intensificarea luptei împotriva extremismului", un termen general în dreptul rus care permite inculparea atât a organizaţiilor jihadiste, cât şi a militanţilor pro-ucraineni, opozanţilor politici şi chiar a Martorilor lui Iehova.

Mişcarea principalului opozant rus, Alexei Navalnîi, în prezent închis, a fost clasată astfel drept "teroristă" în 2021 de justiţie, ceea ce a dus la încarcerarea mai multor militanţi ai săi şi exilarea altora în străinătate.

Evenimentele legate de otrăvirea opozantului, înainte de închiderea sa, au constituit subiectul unui film intitulat "Navalnîi", premiat în noaptea de duminică spre luni cu un Oscar pentru cel mai bun documentar.

Navalnîi s-a opus ofensivei ruse din Ucraina şi a făcut apel la ruşi să îşi exprime dezacordul.

Reţelele de socializare Facebook şi Instagram au fost de asemenea catalogate drept "extremiste" şi au fost interzise la scurt timp după izbucnirea conflictului din Ucraina, în timp ce compania lor mamă, Meta, a fost inclusă pe lista organizaţiilor "teroriste".

De la începutul ofensivei din Ucraina, Rusia a adoptat o serie de măsuri represive care pedepsesc orice critică la adresa armatei, iar mai multe persoane au primit deja pedepse dure cu închisoarea.

Miercuri, un tribunal militar rus a condamnat astfel un bărbat, Kirill Butîlin, la 13 ani de închisoare pentru că a incendiat un centru de înrolare militară, au relatat agenţiile ruse de presă.

Putin a ordonat în schimb întărirea "protecţiei drepturilor fundamentale ale militarilor, participanţilor şi veteranilor operaţiunii militare speciale" din Ucraina şi ale familiilor lor.

Foto: interfax.ru

img23002094

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!