ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAEIE a comentat declarațiile făcute de Ministerul rus de Externe privind limba română

13:10 | 22.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a comentat astăzi recentele declarații făcute de reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe cu privire la limba română, limbă vorbită în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit MAEIE, declarațiile reprezentantei oficiale a Ministerului rus de Externe „reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova”. „Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale țării noastre”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Săptămâna trecută, Parlamentul a adoptat în lectură finală legea ce prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Astfel, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Printre prevederile documentului adoptat mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

Astfel, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și cele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

img23002302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!