ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova nu poate rezilia în acest moment contractul cu Gazprom, susține ministrul Energiei

09:21 | 23.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom. Poziția a fost enunțată de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, transmite MOLDPRES.

Ministrul a precizat că „Gazprom păstrează un rol destul de important în asigurarea cu gaze, în special a regiunii din stânga Nistrului”. „Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom şi nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom. Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii, inclusiv o criză umanitară, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit. Asta ne permite să amortizăm sau să reducem, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârșit, dar să evităm sau să negăm faptul că Gazprom are un rol pe piaţa Republicii Moldova, mai curând de energie electrică, tot nu ar fi corect. Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom”, a afirmat Victor Parlicov.

Oficialul a mai adăugat că autoritățile de la Chișinău caută variante alternative mai noi cu privire la livrarea de gaze către Republica Moldova. 

Foto: AGERPRES

img23002329

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!