ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ex-ambasadorul R. Moldova în Turcia va candida la funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri

09:58 | 23.03.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Fostul ambasador al Republicii Moldova în Turcia, Dmitri Croitor, va participa la alegerile din UTA Gagauz-Yeri, pentru funcţia de guvernator al autonomiei, care vor avea loc la 30 aprilie, transmite MOLDPRES.

Croitor a depus la Comisia electorală regională listele de circumscripţie, reuşind să adune în 17 localităţi ale autonomiei peste două mii de semnături. El a declarat că a decis să participe la acest scrutin pentru că are „încredere în Găgăuzia şi poporul găgăuz”.

Pentru moment, sunt cunoscuţi şapte pretendenţi care vor concura pentru fotoliul de guvernator al autonomiei. Este vorba de Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Serghei Cimpoieş, Dmitri Croitor, Serghei Cernev şi Victor Petrov.

Potrivit Comisiei electorale de la Comrat, în perioada 1-25 martie, sunt recepţionate documentele pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă în susţinerea candidaţilor la funcţia de başcan, iar între 1 şi 21 martie – pentru susţinerea candidaţilor la mandatele de deputat APG pentru circumscripţiile Vulcăneşti şi Cioc-Maidan. Înregistrarea candidaţilor pentru funcţia de şef al autonomiei găgăuze şi pentru mandatele de deputat APG se va efectua în perioada 1-30 martie.

De asemenea, CEC de la Comrat a aprobat şi modelele mai multor acte electorale pentru scrutinul regional din aprilie. Pentru campania electorală candidaţii au dreptul să cheltuiască câte 40 de lei per alegător, potrivit gagauzinfo.md.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

Foto: gagauzinfo.md

img23002332

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!