ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a artiștilor români de pe mapamond a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă

14:23 | 24.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Artă al Moldovei în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău au inaugurat ieri seară expoziția ”Artiști români pe mapamond”, relatează MOLDPRES.

La eveniment au participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, consilierul prezidențial român, Sergiu Nistor, secretarul de stat al Departamentului român pentru Relația cu Republica Moldova Adrian Dupu, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituță, alte persoane oficiale.

În alocuțiunea sa, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că aceasta este prima expoziție de pictură în română, deoarece limbă oficială și-a recăpătat recent în R. Moldova numele corect. ”Avem o cultură deschisă, care comunică cu lumea”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a afirmat că expoziţia „Artişti români pe mapamond” este poate cel mai mare eveniment de acest fel realizat în România la începutul anului 2023 şi dedicat artei contemporane româneşti. Potrivit sursei citate, sunt prezenți circa 50 de artişti români cu lucrări, ce aparţin colecţiei avocatului George Şerban din București şi care s-au stabilit în întreaga lume unde au activat sau încă activează. Realizată prin generozitatea colecţionarului George Şerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al muzeului sibian, expoziţia este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti din diaspora şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.

În expoziţie sunt prezentate lucrări ale artiştilor: George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuş, Livia Balu, Georgeta Borusz, Victor Vladimir Ciobanu, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Paul Neagu ș.a.

În context, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a subliniat că misiunea acestei expoziţii – serie expoziţională în devenire – dezvăluită publicului în această primăvară la Chișinău este să exploreze şi să celebreze creaţiile unor artişti români care, prin destinul lor creator, aparţin deja întregii lumi. ”Opera lor, acum universală prin variatele participări la o multitudine de manifestări de profil, admirată în ţară şi străinătate, a fost validată de critici, precum şi de pasionaţii de artă din mediul privat şi constituie obiectul colecţiilor din lumea întreagă. Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei românești contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti şi intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice  începând din anii 1970 şi până în prezent”, a remarcat Liviu Jicman.

Expoziția va fi deschisă până la 22 aprilie.

img23002389

img23002389

img23002389

img23002389

img23002389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!