ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul va vota în această săptămână noua componență a CSM din rândul non-judecătorilor

11:50 | 27.03.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul va vota în această săptămână noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor, care au fost evaluați de Comisia Pre-Vetting. Anunțul a fost făcut astăzi de speakerul Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că, în urma adoptării documentului, CSM va deveni funcțional. „Săptămâna aceasta este importantă pentru justiția din Republica Moldova. Contextul îl cunoaștem, reforma este una complicată, există rezistență pentru a nu avansa. Candidații numiți sunt din rândul societății civile, care au promovat Pre-Vetting-ul. Astfel, din momentul adoptării hotărârii Parlamentului, CSM-ul va fi funcțional, chiar și în componență redusă și va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție. Le transmitem un mesaj foarte clar celor care încearcă să se opună: reforma nu se oprește, merge înainte și drept dovadă sunt deciziile ce urmează să le votăm în această săptămână”, a spus Igor Grosu.

Speakerul a menționat că, în această săptămână, Parlamentul va adopta, în lectura a doua, Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). „Este vorba de un pachet de modificări ce reflectă modelul de activitate a Curții. Astfel, instituția se va pronunța doar în dosare de importanță majoră pentru societate. Totodată, va fi modificată componența Curții. Aceasta va fi formată din 11 judecători și nouă non-judecători. De asemenea, Parlamentul va adopta în prima lectură un proiect ce prevede delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție. La fel, Legislativul va susține un pachet de legi privind Serviciul de Informații și Securitate, delimitarea competențelor instituției și ajustarea acestora la standardele serviciilor speciale din țările cu o democrație consolidată”, a afirmat Igor Grosu.

Președintele Legislativului a anunțat că, în săptămânile în care se vor desfășura ședințele Parlamentului, în ziua de luni, vor fi organizate conferințe de presă în cadrul cărora vor fi prezentate cele mai importate proiecte ce urmează a fi adoptate de Legislativ.

img23002432

img23002432

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!