ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 1 aprilie alocațiile lunare pentru mai multe categorii de populație vor crește

10:12 | 30.03.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și Legea privind modificarea articolului 2 din Legea nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Astfel, începând cu 1 aprilie vor crește alocațiile oferite participanților la războiul de pe Nistru, la acţiunile de luptă din Afganistan şi la acţiunile de luptă de pe teritoriile altor state. Vor mai beneficia de creșteri ale alocațiilor persoanele cu dizabilităţi și soții supraviețuitori de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, a acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova și a lichidării consecinţelor avariei de la Cernobîl.

Totodată, vor crește alocațiile lunare pentru copiii persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate, copiii participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, decedaţi. Alocația este prevăzută pentru copii până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă îşi continuă studiile în instituţiile de învăţământ la cursurile de zi până la terminarea studiilor.

Alocații majorate vor fi acordate și unuia dintre părinţii participanţilor la acţiunile de luptă în timp de pace sau la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova căzuţi la datorie sau decedaţi în timpul îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar în termen în rândurile Armatei Sovietice sau ale Armatei Naţionale sau ai participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, decedaţi.

Vor beneficia, de asemenea, de majorare persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru fiecare categorie creșterea va constitui 250 de lei. Astfel, în funcție de categoria de beneficiari, cuantumul minim va crește până la 800–1800 de lei.

Prevederile prezentei legi se pun în aplicare de la 1 aprilie curent. Guvernul, în termen de o lună de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta. Casa Națională de Asigurări Sociale va ajusta cuantumurile alocațiilor lunare de stat stabilite până la intrarea în vigoare a prezentei legi pentru categoriile de persoane menționate la art. I la cuantumurile ce urmează a fi aplicate începând cu 1 aprilie 2023.

Sursa: monitorul.gov.md

img23002553

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!