ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tratarea culturilor agricole din apropierea stupinelor va fi notată într-un sistem informațional

14:08 | 31.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Din acest an, producătorii agricoli au obligativitatea să înregistreze lucrările de tratare a terenurilor cu produse fitosanitare și fertilizanți, iar apicultorii să își înregistreze familiile de albine pe o platformă online, lansată astăzi - www.BeeProtect.md, transmite MOLDPRES.

Obiectivul principal este diminuarea riscului de apariție a intoxicațiilor la albine cu produse de uz fitosanitar, iar platforma are scopul de a garanta comunicarea și informarea reciprocă a producătorilor agricoli și apicultorilor despre stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor agricole.

„Polenizarea culturilor agricole este vitală. La acest proces participă preponderent albinele. Din acest motiv, atragem atenția asupra necesității protejării acestora. Credem că putem îmbunătăți randamentul recoltelor și proteja populațiile de albine doar prin cooperare și comunicare”, a declarat la evenimentul de lansare Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Orice producător agricol, care planifică tratări a culturilor cu produse de uz fitosanitar (PUF), are obligația de a se înregistra în sistemul BeeProtect.md și de a indica pe hartă hotarele terenurilor pe care acestea vor fi efectuate. Cu cel puțin două zile înainte de stropire, agricultorii vor notifica despre data și ora stropirii planificate, cu indicarea terenului și a culturii, precum și denumirea produsului fitosanitar. La rândul lor, apicultorii trebuie să se înregistreze în sistemul BeeProtect.md, să indice pe hartă locul amplasării stupinelor în staționar sau în pastoral, perioada aflării în pastoral și numărul de familii de albine. „În cazul în care un agricultor planifică lucrări de tratare, acesta va indica în sistem lucrările planificate cu cel puțin 48 de ore înainte. Toți apicultorii din raza de 7 km vor primi notificarea pentru a întreprinde măsurile de protejare a albinelor pentru intervalul de ore din data indicată de către agricultor”, indică MAIA. 

Anual, pe teritoriul Republicii Moldova sunt constatate cazuri de intoxicare în masă a albinelor. Acest fapt provoacă daune apicultorilor, afectând întreg sectorul agricol, precum și consumatorii de miere. Potrivit specialiștilor în apicultură, cazurile de intoxicare a albinelor pot provoca pierderi de la 60 la 100% din efectivul de familii ale unei stupine, în situația în care pierderile financiare la fiecare familie de albine, din perspectiva investițiilor și a profitului ratat, pot fi de până la şase mii de lei (300 de euro).

img23002629

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!