ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cu ajutorul statului, o cooperativă apicolă din raionul Orhei a fost dotată cu sistem fotovoltaic

16:08 | 07.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Un sistem fotovoltaic a fost instalat pe acoperișul centrului pentru procesarea și ambalarea produselor, care aparține unei cooperative apicole din raionul Orhei. „Este un exemplu care poate fi replicat în diferite domenii”, a estimat ieri la ceremonia de inaugurare a sistemului vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, transmite MOLDPRES.

„Astfel de cooperative sunt un model de gestionare eficientă a investițiilor, care demonstrează elocvent că, doar asociindu-se, producătorii agricoli, pot depăși un șir de probleme. Este un exemplu care poate fi replicat în diverse domenii. O practică europeană, care încetul cu încetul prinde rădăcini și la noi. Este salutar că membrii cooperativei au decis sa folosească energia regenerabilă. Îndemnăm antreprenorii să fie mai îndrăzneți și sa-și crească independența energetică, să reducă cheltuielile pentru energia electrică”, a spus oficialul.

Potrivit vicepremierului, oportunități de finanțare în acest scop sunt mai multe. „Avem diverse proiecte care oferă sprijin în domeniul dat. AIPA, de asemenea, oferă subvenții pentru procurarea panourilor fotovoltaice. Important este ca producătorii să conștientizeze că utilizarea energiei din surse regenerabile va stimula investițiile, deoarece acesta este viitorul agriculturii durabile”, a relevat Vladimir Bolea.

Cooperativa reunește 12 întreprinderi din domeniu și gestionează împreună peste 7000 de familii de albine. Membrii cooperativei asigură întreg lanțul valoric de colectare, procesare și ambalare a produselor apicole. Cooperativa a beneficiat de un împrumut de la stat în valoare de cca 844 de mii de lei (peste 42 de mii de euro) și un grant din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului în sumă de două sute de mii, precum şi asigurarea echipamentului în valoare de peste 48 de mii de lei. Capacitatea sistemului de panouri solare este de 164 KW. Conform estimărilor, investiția dată va genera aproximativ 240 mii kWh anual. Astfel, consumul de energie electrică va scădea cu aproximativ 65%, ceea ce va permite reducerea costurilor produsului final. 

Foto: MAIA

img23002861

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!