ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Culturi: Pavajul de pe strada 31 August 1989 din capitală trebuie conservat

13:22 | 14.04.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii, reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii 31 August 1989 sau ale Nucleului istoric al orașului Chișinău, informează MOLDPRES.

Recomandările au fost făcute în urma ședinței de lucru pe marginea raportului Agenției Naționale de Arheologie, referitor la caldarâmul istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989 din centrul capitalei.

De asemenea, experții convocați de Ministerul Culturii consideră că cea mai oportună posibilitate de punere în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August este prin transformarea segmentul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni în spațiu pietonal.

Totodată, Ministerul Culturii cataloghează abuzive practicile Primăriei municipiului Chișinău de a demara lucrări de reparație în zona istorică a capitalei, făcând abstracție de avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) și a Agenției Naționale de Arheologie. La etapa actuală se recomandă delimitarea și securizarea  zonei în care s-a găsit pavajul, întrucât reconstrucția în această zonă se va relua doar după realizarea proiectului de restaurare, avizat corespunzător.

În context, Ministerul Culturii își asumă lansarea unor discuții publice și conturarea unei  viziuni vis-a-vis de  crearea zonelor pietonale turistice în centrul istoric al orașului. Aceste propuneri vor fi discutate cu expertul și cu reprezentanții societății civile, precum și cu reprezentanții Primăriei municipiului Chişinău. Recomandările generate pot fi incluse în proiectul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal al Centrului (PUZ Centru).

În luna martie, în timpul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 August 1989 din capitală, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin a fost descoperit un drum pavat din piatră din secolul XIX. Documentarea și studierea vechiului drum pavat, cercetările au fost efectuate de către un grup de arheologi.

img23003059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!