ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O lecție de istorie despre foametea din 1946-1947 a avut loc la Taraclia

17:58 | 19.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Ziua Memoriei Foametei a fost marcată miercuri la Biblioteca Publică Raională din orașul Taraclia, informează MOLDPRES cu referire la BTA.

În sala de lectură a bibliotecii s-a desfășurat o lecție despre foametea din anii 1946-1947, în prezenta veteranilor muncii Dmitri Chelarskii, Vasili Kirkov, Savelii Pukal, precum și a altor locuitori din Taraclia. Fiecare din ei a povestit despre faptul cum rudele lor au supraviețuit foametei.  

Participanții la eveniment au fost de acord că foametea din acea perioadă a fost cea mai mare catastrofă din istoria regiunii de sud a Moldovei.  

Într-o postare pe Facebook, bibliotecarii au scris: ”De aceea, trebuie să ținem minte și să prevenim o repetare a ceea ce au trăit părinții noștri. Acum faptul dacă generațiile viitoare vor cunoaște despre această tragedie depinde de mai mulți oameni, inclusiv bibliotecari. Dacă nu ne amintim de cei care au murit, ne permitem să ștergem din memoria oamenilor acea pagină amară a istoriei”.     

La final, a fost ținut un minut de reculegere în memoria victimelor foametei.   

R. Moldova marchează Ziua Memoriei Foametei în a treia sâmbătă din aprilie. Această dată a fost aprobată de Guvern în 2022, pentru ca astfel să fie restabilită memoria celor peste 200.000 de victime ale foametei – o foamete artificială creată de regimul sovietic comunist. 

Foto: Biblioteca Publică Raională din Taraclia

 

img23003148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!