ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bulgarii din Odesa: războiul a lăsat un singur membru activ în multe familii

16:12 | 20.04.2023 Categorie: Externe

Kiev, 20 apr. /MOLDPRES/. Turismul, construcțiile și comerțul sunt printre sectoarele economice ale Odesei care sunt cel mai grav afectate de războiul din Ucraina. Nivelul de trai în orașul de la Marea Neagră a scăzut, pe măsură ce războiul durează de mai bine de un an, au declarat pentru BTA membrii comunității locale bulgare, transmite MOLDPRES.

"Prețurile s-au triplat, în timp ce salariile nu au crescut. Multe întreprinderi au fost închise. Multe familii au un singur membru care lucrează", a declarat Marina Malenkova, directorul unei grădinițe din Odesa. „Doar două grupe de copii merg în prezent la grădinița noastră și o fac de la distanță. Prin urmare, doar doi profesori sunt plătiți, restul sunt în așteptare”, a adăugat ea. Zece dintr-un total de 64 de angajați de la grădinița Marinei lucrează în prezent. Nimeni nu merge fizic la lucru, pentru că grădinița nu are adăpost anti-bombă.

La scurt timp după ce a început războiul la sfârșitul lunii februarie 2022, o altă odesită, Zinaida Ganeva, a plecat în Bulgaria împreună cu mama ei și familia fratelui ei, inclusiv cei patru copii ai săi. S-au stabilit în apropierea orașului Varna de la Marea Neagră, au stat acolo trei luni, iar vara s-au întors în Ucraina. Zinaida a spus: „Mulțumim Bulgariei pentru primirea călduroasă și sprijinul acordat refugiaților ucraineni. Am decis să ne întoarcem în Ucraina, pentru că eu și fratele credem că suntem mai necesari în țara noastră, unde îi putem ajuta pe alții”.

Din Bulgaria, au luat legătura cu voluntari din Odesa și Nikolaev și au început să ajute armata și civilii aflați în dificultate. Afacerea lor de dinainte de război era să vândă materiale de construcție. În prezent, doar două din cele opt magazine ale lor din Odesa funcționează. "Totul s-a oprit. Nu se mai construiește nimic în oraș, oamenii nu fac reparații la domiciliu. Mi-am pierdut principala sursă de venit, așa că mama și cu mine ne-am mutat la Uman. Locuiam la etajul 14 în Odesa și era nesigur să rămânem acolo”, a spus Zinaida.

Comerțul într-unul dintre cele mai mari centre de comerț cu ridicata și cu amănuntul din Europa de Est, Piața al 7 km de lângă Odesa, și-a redus activitatea cu 70% în comparație cu nivelul de dinainte de război. Svetlana Nikolova, o bulgară, lucrează acolo de peste 20 de ani și conduce două magazine de modă pentru femei.

Ea s-a plâns: „Situația este foarte complicată. Prețurile sunt în creștere, la fel și cursul dolarului american, oamenii au intrat în insolvență. Comerțul a suferit deja în timpul pandemiei de COVID. Hainele pe care le vând sunt pentru ocazii formale, dar acum nu există nunți, baluri. Înainte de război, primeam comenzi mari de aprovizionare cu ridicata din toată Ucraina, dar acum afacerea mea abia se descurcă". Svetlana cu fiul au petrecut și ei vara trecută la Varna, iar la începutul toamnei s-a întors în speranța că situația se va ameliora.

Peter Kashchy, șef de șantier, a declarat că războiul a afectat negativ afacerile în construcții. „Putem estima cu siguranță că construcțiile în Odesa au scăzut la jumătate. Salariile în compania noastră aproape s-au înjumătățit. Mulți muncitori sunt în concediu fără plată până se încheie războiul. La șantierul de care mă ocup, doar șase sau șapte persoane dintr-un total de 36 mai lucrează”, a menționat acesta.

Criza severă din domeniul turismului în Odesa a intrat în al doilea an, deoarece plajele locale sunt minate și închise publicului. Puțini oameni ar dori să viziteze orașul, a spus Valentina Nikolaeva. Lucrează de 10 ani în sectorul turismului. Ea deține locuințe pe care le dă în chirie turiștilor. „Linia noastră de activitate depinde direct de turism. Deoarece în Odesa este relativ calm, oamenii din toată țara vin aici să lucreze de la distanță și caută un loc sigur în care să locuiască. Am avut o mulțime de vizitatori străini, care însă numai vin în oraș", a spus Valentina.

img23003181

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!