ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu a anunțat lansarea Programului „Satul european expres”

09:27 | 25.04.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Președintele Maia Sandu a anunțat astăzi lansarea Programului „Satul european expres”. Acesta va include proiecte de dezvoltare a localităților din țara noastră ce vor fi implementate în maximum șase luni și care vor soluționa problemele urgente ale comunităților, transmite MOLDPRES.

„În toate vizitele și discuțiile pe care le am cu oamenii în localitățile în care mă deplasez mi se spune despre necesități imediate de îmbunătățire a infrastructurii care ar putea fi făcute în regim expres și cu mai puține resurse financiare decât proiectele de anvergură. Am solicitat Guvernului ca în perioada imediat următoare să deschidă apelul pentru un nou concurs de proiecte „Satul european expres”, care să îndeplinească următoarele condiții: să permită localităților să implementeze proiecte rapide cu termen de finalizare de maximum șase luni și să rezolve necesitățile urgente ale localităților, să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit șefului statului, până în prezent au fost finalizate 100 de proiecte incluse în programul „Satul european”.

„Ca rezultat, circa 100 de mii de oameni se bucură zi de zi de efectele Programului „Satul european”. Peste 20 de mii de persoane au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 de mii beneficiază de iluminat public. Fiecare proiect finalizat înseamnă schimbări concrete, care fac mai bună viața multor oameni. Au fost renovate sau dotate 14 grădinițe în doar un an pentru aproape trei mii de copii, am modernizat nouă gimnazii și trei licee. Au fost modernizate și renovate 18 centre culturale, s-au construit nouă terenuri de joacă, trei terenuri pentru sport și un parc public. Toate aceste proiecte reprezintă mai mult decât simple cifre. Ele înseamnă localități și oameni care au parte de condiții mai bune de trai”, a punctat Maia Sandu.

Programul „Satul european” cuprinde 496 de proiecte de dezvoltare regională și locală și prevede investiții de circa două miliarde de lei (100 mln de euro), în perioada 2022-2023. 

img23003245

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!