ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Taraclia a comemorat participanții la lichidarea accidentului nuclear de la Cernobîl

18:30 | 26.04.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Autoritățile raionale din Taraclia și persoanele care au participat la lichidarea avariei i-au comemorat astăzi pe cei care au decedat în urma accidentului nuclear din orașul ucrainean Cernobîl din data de 26 aprilie 1986. Evenimentul a avut loc în fața Memorialului Eroilor, transmite BTA, preluat de MOLDPRES

„56 de persoane din raionul Taraclia au participat la lichidarea avariei, iar 33 au supraviețuit. Dintre acestea, 29 au fost implicate la combaterea consecințelor accidentului, iar o persoană, un bătrân de 92 de ani, care a testat arme nucleare, este încă pe picioare și întotdeauna gata să-și sprijine camarazii”, a declarat președintele organizației Cernobîl, Anatoli Bișir.

Vicepreședintele raionului Taraclia, Alexandr Borimecicov, și-a exprimat profunda recunoștință față de participanții la operațiune pentru eroismul și abnegația lor și le-a urat sănătate și viață lungă.

"Această faptă va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră. Iar memorialul va aminti tinerei generații de cei care, fără a se cruța, au apărat întreaga lume de o amenințare mortală", a spus el.

Șaptesprezece țări europene au fost expuse la contaminare radioactivă ca urmare a exploziei de la centrala atomică. Suprafața totală afectată a acoperit 207.500 km pătrați. Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 8.400.000 de persoane au fost expuse la radiații. Sute de mii de persoane au fost strămutate din zonele contaminate.

img23003313

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!