ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact a organizat la Cahul instruiri pentru adaptarea la schimbările climatice

11:14 | 05.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 mai /MOLDPRES/. Asociaţia EcoContact în parteneriat cu Centrul de Consultanță Cahul a desfășurat, în perioada 3-5 mai, două ateliere de instruire tematice, organizate în cadrul Proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația Biosferei ”Prutul de Jos”. Acesta este finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC), transmite MOLDPRES.

Subiectele abordate la ateliere s-au axat pe creșterea capacităților pentru gestionarea resurselor naturale locale prin eco-turism și consolidarea capacităților de eficiență energetică în contextul schimbărilor climatice și al crizei energetice. Aceste tematici au fost selectate de autorități și părțile interesate ca fiind prioritare pentru regiune și condițiile locale în contextul dezvoltării durabile, protecției mediului și adaptării la schimbările climatice.

„În particular, discuțiile au vizat diversificarea serviciilor de turism ”verde” bazate pe resursele locale; optimizarea gestionării proceselor de deservire a vizitatorilor în zonele naturale și parteneriatele locale. De asemenea, la ateliere au fost prezentate modele de bune practici în gestionarea resurselor naturale locale prin eco-turism. S-au examinat oportunități nevalorificate, problemele turismului în destinații turistice locale, necesitățile speciale ale gazdelor, precum și problemele de mediu ale turismului verde. În context, a fost prezentat în detalii un plan de modernizare a infrastructurii turistice locale”, indică EcoContact.

Participanții au fost familiarizați cu tabloul general de resurse energetice în Republica Moldova, precum și surse regenerabile de energie, tehnologie și aplicații. De asemenea, au fost oferite sfaturi utile de eficientizare energetică și o demonstrație practică de audit energetic.

Evenimentul a fost dedicat autorităților publice locale, persoanelor fizice și juridice interesate de domeniul eco-turismului, reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din zona Rezervației biosferei ”Prutul de Jos”, dar și studenților, lectorilor Universității de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul. Astfel, pe parcursul celor două zile de instruiri, la ateliere s-au înregistrat peste 50 de persoane.

Foto: EcoContact

img23003586

img23003586

img23003586

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!