ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 2000 de dosare privind represiunile din perioada sovietică vor fi desecretizate

12:08 | 06.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va transmite Agenției Naționale a Arhivelor peste 2000 de dosare cu referire la represiunile politice din perioada sovietică, precum și, în premieră, dosare privind activitatea administrativă a instituției coercitive sovietice din cadrul RSS Moldovenești. Acest lucru va fi posibil în baza unui Acord semnat ieri de către directorii celor două instituții, transmite MOLDPRES.

„Informațiile cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului, admise în perioada sovietică pe teritoriul actual al Republicii Moldova, vor fi accesibile publicului larg și mediilor academice/științifice, în vederea reabilitării persoanelor care au avut de suferit, precum și consolidării eforturilor de elucidare a adevărului istoric”, este precizat într-un comunicat de presă al SIS.

Astfel, Serviciul de Informații și Securitate va transmite Agenției Națională a Arhivelor peste 2000 de dosare stocate în Depozitul special de stat al instituției.

Directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat că instituția va continua eforturile pentru definitivarea procesului de selectare și de prelucrare a materialelor din arhiva deținută pentru a facilita transmiterea acestora către Agenția Națională a Arhivelor, astfel încât persoanele interesate de cunoașterea trecutului istoric al țării să poată avea acces la aceste dosare.

Foto: SIS

img23003620

img23003620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!