ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret și-a desemnat câștigătorii

09:13 | 08.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 mai. /MOLDPRES/. La Centrul MOLDEXPO a avut loc ieri decernarea premiilor celei de-a XXV-a ediții a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care s-a desfășurat în perioada 4-7 mai, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan, unul dintre organizatorii evenimentului, a menționat că premiul ”Ion Creangă” pentru întreaga activitate în domeniul cărții pentru copii a fost acordat scriitorului Iulian Filip, Premiul „Igor Vieru” pentru întreaga activitate în domeniul ilustrației de carte pentru copii  - graficianului Alexei Colâbneac, premiul pentru poezie „Grigore Vieru” – scriitoarei Irina Nechit. Aceste trei premii au fost acordate de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Premiul „Cartea anului” a fost decernat scriitoarei Maria Pilchin pentru volumul „Doggy”, premiul „Simpatia copiilor” – scriitoarei Viorica Covalschi pentru cartea „Alice și războiul culorilor” și premiul „Cartea cognitivă” – doctorului în filologie Varvara Buzilă pentru lucrarea  „Creatori, purtători și admiratori ai Costumului Tradițional în sec. al XXI-lea”.

Totodată, premiul „Cartea de referință” a fost obținut de către Daniel Cristea–Enache pentru volumul „Scriitori din Basarabia. Studii literare”, premiul „Cea mai reușită traducere”- de către Rodica Plugaru pentru traducerea cărții „Vine primăvara, ursuleț!” de Elli Woollard, premiul „Cea mai reușită prezentare grafică a cărții” –  de Veronica Mariț pentru prezentarea grafică a cărții „Povestea puiului de lup care își caută frățiorul” de Cristina Bujor și premiul „Cea mai reușită ilustrație de carte în original” –  de către  Olga Ciulcova pentru ilustrațiile la cartea „Farfallone, Motanul Fluture” de Claudia Partole.

În posesia premiilor speciale ale Secției Naționale IBBY au intrat Violeta Zabulica Diordiev, Ianoș Țurcanu și Olguța Creangă Caia. Premiul Fundației „Danaster” din Iași i-a revenit Liliei Bicec-Zanardeli pentru cartea  „Bumerang”, Premiul Asociației Naționale a Oamenilor de Creație din Moldova – lui Ion Muscalu pentru cartea „Flori de Sânziene” și premiul săptămânalului „Florile dalbe” pentru cartea unui autor elev – Alexandrei Bogus pentru lucrarea ”Se nasc nopți cu a ta iubire”.

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret este un proiect organizat de Secția Națională IBBY cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Uniunea Editorilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Artiștilor Plastici, CIE Moldexpo. Scopul acestui proiect este de a stimula interesul pentru lectură și cunoaștere prin valorificarea şi promovarea cărților pentru copii și tineret atât la nivel național, cât și internațional, precum și prin susținerea și promovarea scriitorilor, ilustratorilor, traducătorilor și editorilor.

img23003640

img23003640

img23003640

img23003640

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!