ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

12:30 | 10.05.2023 Categorie: Comunicate

Procedura de stingere a obligației fiscale prin compensare şi/sau restituire a mijloacelor bănești va fi simplificată

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Procedura de depunere a cererii privind stingerea obligației fiscale prin compensare şi/sau restituirea mijloacelor bănești va fi simplificată. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv. 

Astfel, în contextul digitizării serviciilor publice prestate în folosul contribuabililor, Regulamentul privind stingerea obligației fiscale prin compensare și/sau restituirea mijloacelor bănești se completează cu norme ce reglementează posibilitatea depunerii cererii respective pe cale electronică, prin intermediul Sistemului Informațional al Serviciului Fiscal de Stat, precum și informarea contribuabilului despre efectuarea operațiunilor de compensare.

De asemenea, modificarea Regulamentului sus-menționat urmărește extinderea procedurilor de compensare și restituire și pentru primele de asigurare obligatorie de asistență medicală şi contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii stabilite în cotă procentuală, taxei de stat și amenzilor contravenționale/penale, precum și stabilirea posibilității de restituire a mijloacelor bănești, fără cererea contribuabilului, atunci când  mijloacele bănești au fost încasate eronat de către Serviciul Fiscal de Stat. 

Modificările propuse prin proiect au menirea de a simplifica procedura de solicitare a restituirii mijloacelor bănești din buget, precum și nemijlocit restituirea acestora, fapt ce va spori nivelul de accesibilitate al serviciului respectiv pentru contribuabili.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!