ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un reprezentant special al Chinei va vizita Ucraina

11:56 | 12.05.2023 Categorie: Externe

Beijing, 12 mai. /MOLDPRES/. China a indicat vineri că va trimite începând de luni un reprezentant special în Ucraina, Rusia şi alte ţări europene pentru a discuta despre o "reglementare politică" a războiului din Ucraina, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Din 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va merge în Ucraina, Polonia, Franţa, Germania şi Rusia pentru a discuta cu fiecare dintre aceste părţi despre o reglementare politică a crizei ucrainene", a declarat presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Este diplomatul chinez de cel mai înalt rang care se deplasează în Ucraina după declanşarea invaziei ruse de la sfârşitul lui februarie 2022. Preşedintele chinez Xi Jinping a discutat la telefon luna trecută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar China a anunţat atunci că Li Hui se va afla, la o dată neprecizată, în fruntea unei delegaţii ce va vizita Ucraina şi alte ţări.

Li Hui este fost viceministru al afacerilor externe şi specialist în spaţiul ex-sovietic. A fost ambasador al Chinei în Rusia timp de zece ani, între 2009 şi 2019, având contacte regulate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

China afirmă că a menţinut permanent dialogul cu Ucraina la nivel diplomatic şi că are o poziţie neutră în acest conflict, cu toate că întreţine relaţii privilegiate cu Rusia, notează AFP.

La sfârşitul lui februarie, MAE chinez a publicat o poziţie în 12 puncte privind criza ucraineană, în care a cerut în special respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, subînţelegându-se şi cea a Ucrainei.

Foto: telegram

img23003786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!