ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei producții cinematografice românești vor fi prezentate la Festivalul de Film și Cultură Europeană

08:11 | 13.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Ambasada României în R. Moldova asigură, în mod tradiţional, prezentarea unor producții cinematografice românești recente la Festivalul de Film și Cultură Europeană în țara noastră. Evenimentul este organizat și coordonat de Delegația Uniunii Europene și se va desfășura în perioada 11-31 mai, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei, în mai multe localități din R. Moldova, informează MOILDPRES.

Potrivit organizatorilor, pe lângă proiecții de film, de Ziua Europei vor fi organizate concerte, conferințe și dezbateri pe teme ce promovează cultura și valorile europene. Anul acesta, cu sprijinul Ministerului de Externe al României, la festivalul vor fi prezentate trei producții românești: Marocco/ Mikado (2021, regia Emanuel Pârvu); Acasă (2020, regia Radu Ciorniciuc), documentar și Servitorii/ Servants (2020, regie Ivan Ostrochovsky), coproducție Slovacia - România - Cehia - Irlanda. Cele trei pelicule vor fi prezentate în diferite locații la Bălți, Cahul, Chișinău Fălești, Ungheni și Leova.

Astfel, pe 15 mai la 13.45, la  Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni va fi proiectat filmul Marocco/ Mikado. Pe 16 mai, la ora 11.30, același film îl por putea viziona spectatorii la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. În aceeași zi, la 13.00, la Liceul „B. P. Hasdeu” din Cahul va fi proiectat documentarul ”Acasă”. Pelicula Servitorii/ Servants va ajunge pe 19 mai la Ungheni si Fălești, pe 24 mai la Chișinău și pe 25 mai - la Leova.

În filmul ”Marocco/ Mikado”joacă actorii Șerban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricău, Emilia Popescu, Tania Filip și Tudor Cucu-Dumitrescu. Cristi este într-o relație cu iubita Maria, la câțiva ani după moartea soției lui. Magda, fiica lui adolescentă și iubitul ei Iulian, sunt voluntari la un spital de oncologie pediatrică, unde merg o dată pe lună pentru a-i anima pe copiii bolnavi. Într-o zi, Magda îi oferă unei fetițe bolnave lănțișorul primit cadou de la tatăl ei. Când Cristi refuză să o creadă pe Magda că, într-adevăr, adolescenta a oferit cadoul ei scump unui copil bolnav, totul se schimbă.

Filmul ”Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statut de zonă protejată - Parcul Natural Văcărești - primul parc urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și proprie definiție a libertății.

”Servitorii/ Servants” este o coproducție realizată cu actorii Samuel Skya, Samuel Polakovik, Vlad Ivanov și Vladimir Strnisko. 1980. Michal și Juraj studiază la un seminar teologic din Cehoslovacia totalitară. De teamă că instituția va fi desființară, profesorii fac tot ce le stă în putință pentru ca seminariștii să fie cât mai pe placul Partidului Comunist. Fiecare seminarist trebuie să decidă: va prefera calea mai ușoară a colaborării cu regimul său va refuza, devenind astfel țintă a supravegherii draconice a poliției secrete.

img23003803

img23003803

img23003803

img23003803

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!