ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este ziua tăcerii, înaintea turului II al alegerilor de duminică din UTA Gagauz-Yeri

09:04 | 13.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. Astăzi este ziua tăcerii în autonomia găgăuză, înainte de turul doi al alegerilor guvernatorului (bașcanului), din 14 mai. Potrivit Codului electoral, azi și mâine agitația electorală este strict interzisă, transmite MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală atenționează că în aceste două zile nu se permite desfășurarea/reflectarea activităților/materialelor cu tentă electorală şi nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în și din contul cu mențiunea "Fond electoral".

Continuarea agitației electorale de către mass-media, concurenți electorali şi cetățeni constituie contravenție administrativă şi se sancționează cu amendă de la 750 la 1 500 de lei (75 de euro), aplicată persoanelor fizice, ori cu amendă de la 1 750 la 2 500 lei, aplicată persoanei cu funcție de răspundere sau concurentului electoral.

Potrivit autorităţii electorale din regiune, în autonomia găgăuză sunt înregistraţi peste 90 de mii de cetăţeni cu drept de vot. La rândul său, Comisia Electorală Centrală a acreditat mai mulţi observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor guvernatorului (bașcanului) UTA Găgăuzia din 14 mai.

În cursa finală pentru funcţia de guvernator se vor confrunta Evghenia Guţul şi Grigori Uzun. Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Acestuia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

img23003804

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!