ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurat Clubul de lectură Orașul de Citire

12:14 | 14.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mai /MOLDPRES/. Un club de lectură intitulat ”Orașul de Citire” a fost inaugurat sâmbătă, în Noaptea Europeană a Muzeelor, la Muzeul Național al Literaturii Române. Acesta a fost creat în parteneriat cu Fundația Heritage 21, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, scriitoarea Maria Șleahtițchi, directorul instituției și moderatoarea manifestării alături de scriitorul Alexandru Corduneanu, a menționat că proiectul își propune să descopere Chișinăul oamenilor de cultură – un Chișinău văzut prin ochii scriitorilor, compozitorilor sau artiștilor plastici din Republica Moldova și nu numai. ”Vom invita aici să citească din creațiile lor scriitori din Cernăuți, Iași, București, Sibiu, Cluj și alte orașe. Ședințele clubului vor avea loc cel puțin o dată în lună”, a precizat Maria Șleahtițchi.

La rândul său, scriitorul Emilian Galaicu-Păun a afirmat că ideea acestui proiect s-a născut în drum de la Iași spre Chișinău. ”Eram împreună cu Alexandru Corduneanu și cu artistul plastic și scriitorul Anatol Rurac. Atunci ne-a venit și formula acestui proiect cu denumirea respectivă – Orașul de Citire. M-am gândit să prezint la ședința de inaugurare un fragment absolut inedit dintr-un nou roman al meu, unde este vorba și de orașul Chișinău. Acțiunea are loc în anii 70, a precizat Emilian Galaicu-Păun.

Scriitorul Alexandru Corduneanu a mulțumit conducerii Muzeului Național al Literaturii Române care și-a asumat acest dialog literar cu Chișinăul. ”Este un loc istoric, aristocratic, unde au fost fundațiile regale, unde a stat și Regina Serbiei”, a subliniat Alexandru Corduneanu.

În cadrul evenimentului, actorii de la Teatrul Național ”Eugene Ionesco” Doina Arvat și Anatol Guzic au citit fragmente din creațiile lui Dumitru Moruzzi (”Mirosuri naționale rusești”), Sergiu Matei Nica, Ghenadie Postolache, iar scriitorul Iulian Ciocan a citit din creația sa.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment aflat la a 19-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent este patronat de către UNESCO, Consiliul Europei și Consiliul International al Muzeelor.

img23003827

img23003827

img23003827

img23003827

img23003827

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!