ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

TURUL II DE ALEGERI ÎN UTA GAGAUZ-YERI: În prima jumătate a zilei au votat cca 24% din alegători

14:21 | 14.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 mai /MOLDPRES/. Circa 24% din alegătorii înregistraţi pentru scrutinul de astăzi, desfăşurat în autonomia găgăuză pentru desemnarea noului guvernator al regiunii, şi-au exercitat dreptul la vot în prima jumătate a zilei, transmite MOLDPRES.

Potrivit Comisiei electorale de la Comrat, până la amiază au votat 21 949 de cetăţeni, ceea ce constituie 23,7%, aproape identic cu primul tur (23,6%). Dintre aceştia, 1 917 persoane – pe liste suplimentare.

Cel mai activ sector electoral este, deocamdată, în satul Chioselia Rusă (30,%). La polul opus este municipiul Comrat (17,3%).

Potrivit comisiei electorale din regiune, în autonomia găgăuză sunt înregistraţi peste 90 de mii de cetăţeni cu drept de vot. La funcţia de guvernator al autonomiei aspiră doi candidaţi, care au ieşit în cursa finală după primul tur, desfăşurat pe 30 aprilie.

Comisia Electorală Centrală a acreditat mai mulţi observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor guvernatorului (bașcanului) UTA Găgăuzia.

Pentru a fi valide, aceste alegeri trebuie să acumuleze nu mai puţin de 33% din sufragii.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Acestuia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

img23003836

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!