ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ion Cuzuioc a editat a 15-a carte de poeme de sorginte niponă

10:36 | 15.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mai /MOLDPRES/. O carte de poeme Haiku, Senryu, Tristih, intitulată ”Primăvara narciselor" de scriitorul Ion Cuzuioc a apărut zilele acestea la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Cuzuioc a menționat că aceasta este a 15-a sa carte de poeme de sorginte niponă. ”Coperta și desenele aparțin distinsei pictorițe, Margareta Chițcatâi. Toate poemele au o singură temă: Narcisa! Cu unele comentarii ce vizează poemele din carte s-au expus scriitorii: Andreea Maftei din Iași, Mihaela Cojocaru din Constanța, Florin Grigoriu din București și Cristina Young din West Virginia, SUA, În total, volumul cuprinde 111 poeme”, a precizat autorul.

Potrivit scriitoarei Mihaela Cojocaru, în cartea lui Ion Cuzuioc întâlnim legătura strânsă cu natura, dar și cu locurile natale, cu obiceiurile și tradițiile și cu oamenii satului, dragostea pentru limba română, prețuirea pentru cuvântul scris, abordând uneori temele și cu o tentă de umor, parcă încercând să crească și mai mult interesul cititorilor pentru lectură, pentru operele sale scrise cu măiestrie și dragoste de oameni. ”Cartea este, de fapt, un întreg univers de poeme cu teme variate, care cuprind în cuvinte puține, de multe ori sugerând doar, ceea ce vrea să ne transmită, la care autorul răspunde prin poeme realizate cu sensibilitate, umor și autenticitate. Cartea este o mărturie a colaborării, a dragostei oamenilor pentru natură, pentru semeni, dar și pentru cuvântul scris, care relevă cu măiestrie toate aceste sentimente mărețe”, a subliniat Mihaela Cojocaru.

Născut la 16 septembrie 1949 în satul Țareuca, raionul Rezina, poetul, prozatorul, publicistul și epigramistul Ion Cuzuioc, deținător al ordinului ”Gloria Muncii” și al mai multor premii literare, este autor a peste 60 de cărți de proză, versuri lirice, poeme de sorginte niponă, epigrame, aforisme, piese de teatru și publicistică. Selecții din creația sa literară au fost incluse în peste 200 de antologii și culegeri din România, Rusia, SUA, Austria, Franța, Canada, Coreea de Sud, Muntenegru, Macedonia de Nord, Israel și din alte țări. El a obținut peste 200 de premii și mențiuni la Concursurile Săptămânale și Lunare de Haiku, Senryu și Gogyohka, organizate de către Romanian Haiku, Lyrical flashes, Dincolo de retină, Gogyohka România, Gogyohka SUA etc.

La Concursurile Internaționale Literare „Literatopia 2020” și „Planetopia 2021” din Macedonia de nord, Ion Cuzuioc a intrat în posesia Premiilor I la secția Haiku. La Concursul Internațional de Haiku organizat de Jurnal Israelian și Editura SAGA din Tel Aviv, Israel a obținut de asemenea Premiul I.

img23003844

img23003844

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!