ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia/Alegeri: Erdogan se declară clar în frunte, dar şi pregătit pentru un al doilea tur de scrutin

11:59 | 15.05.2023 Categorie: Externe

Ankara, 15 mai /MOLDPRES/. Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este "în mod clar în frunte" la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur dacă va fi necesar, transmite AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

"Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte", a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii (02:30 ora locală, 23:30 GMT) la Ankara."Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri", a asigurat el.

"Nu ştim încă dacă alegerile s-au încheiat cu acest prim tur, dar dacă poporul ne va duce în turul doi, vom respecta acest lucru", a mai subliniat Erdogan.

Pentru prima oară în 20 de ani de când este la putere, şeful statului va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.

"Indiferent de rezultat, 27 de milioane de oameni au preferat să ne voteze", a continuat el, în timp ce operaţiunile de numărare a voturilor continuau.

"Cred că vom termina aceste alegeri cu peste 50%" din voturi, a insistat el."Poporul a ales stabilitatea şi securitatea în aceste alegeri prezidenţiale".

Recep Tayyip Erdogan a revendicat, de asemenea, majoritatea celor 600 de locuri din Parlament pentru Alianţa Naţională pe care a format-o pentru aceste alegeri legislative partidul său AKP cu câteva mici formaţiuni politice naţionaliste şi islamiste.

Duminică în Turcia au avut loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare.

img23003853

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!