ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de Daniela Burlaca va fi jucat la Teatrul ”Geneza Art”

19:14 | 15.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mai /MOLDPRES/. Teatrul ”Geneza Art” readuce în scenă marți, 16 mai, la ora 19.00, spectacolul ”Labirint”, comedie după Rajiv Joseph, regie – Daniela Burlaca, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, în textul de un comic tăios al lui Rajiv Joseph, unul dintre cei mai în vogă dramaturgi şi scenarişti americani, sunt aduse în lumină toate succesele şi eşecurile personajului TY, poet și profesor universitar, ce reinterpretează mitul unui Don Juan modern, fascinat de varietatea personalităților feminine. Eroul se trezește implicat în trei scenarii, ușor absurde: reușește să lase gravide trei femei: Jen – prietena sa oficială, Maureen – vecina sa și Becca – studenta sa. Pe măsură ce femeile se întâlnesc şi îşi dau seama de ceea ce s-a întâmplat, TY realizează că existenţa lui a luat-o razna şi că are doar puţin timp la dispoziţie ca să o asambleze la loc și de a-i împăca pe toţi cei afectaţi de momentul său de rătăcire. 

Miercuri, 17 mai, la 18.30, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului spectacolul ”Dragoste la pachet” de Tatiana Saenco în regia Olesei Sfeclă. Potrivit organizatorilor, spectacolul încearcă să răspundă la mai multe întrebări. Mamele plecate în Italia (sau în alte țări - nota redactorului) și copiii lor rămași acasă, mai rămâne loc de comunicare, afecțiune și înțelegere între ei? "Vocea din telefon" poate înlocui mama sau copilul? Care sunt traumele acestei despărțiri, cum pot fi ocolite rupturile și supărările umane? Zbuciumul femeii la muncă între bătrânii italieni, copiii și părinții bătrâni rămași acasă - iată harta pe care o parcurge vocea narativă din scenă și spectatorul din sală. Drama este una a sărăciei, a unei țări din estul Europei și această țară are un nume - Moldova. Sechelele distanței, ale despărțirii dor, de aici încercarea de a compensa durerea prin pachetele cu daruri trimise de mamă din Italia. Cutiile cu bunuri italienești devin un substitut metonimic al iubirii familiale, dimensiunea obiectuală aduce parcă Italia în fața copiilor, astfel, mama vine parcă de fiecare dată acasă. Un spectacol durut, un spectacol despre tranziția noastră perpetuă cu toate rănile ei la pachet.

Joi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va prezenta spectacolul „Tache, Ianche şi Cadâr” de Victor Ion Popa, în regia lui Vitalie Rusu. Potrivit organizatorilor, spectacolul readuce în scenă una dintre cele mai populare şi longevive piese clasice din dramaturgia românească, în care actorul are posibilitatea de a se descoperi, a se întrece pe sine însuşi. Un spectacol cu umor irezistibil despre trei bătrâni puşi mereu pe şotii, doi tineri îndrăgostiţi, multe mofturi de mahala în toată splendoarea lor, dar şi despre toleranţă, prietenie, compasiune. 

În aceeași zi, la 19.00, Teatrul ”Geneza Art” își așteaptă publicul la spectacolul ”Gardenia”, montat de Daniela Burlaca după o piesă semnată de Elżbieta Chowaniec. ”Gardenia” este o poveste de familie, o dramă a patru femei poloneze din patru generații care îşi spun povestea. În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și bogăția perioadei, ies la iveală relațiile complicate, dar totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică. 

img23003869

img23003869

img23003869

img23003869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!