ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un forum privind alfabetul și cultura bulgare are loc în UTA Gagauz-Yeri

20:13 | 15.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 mai /MOLDPRES/. Dat fiind că se apropie ziua de 24 mai, când în Bulgaria este marcată Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Cultura bulgară, precum și Cultura literară slavonă, în satul Chirsova din autonomia găgăuză a avut loc o conferință știintifico-practică privind funcționarea limbilor și literaturilor slave în contextul situației lingvistice din Republica Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la BTA.

Participanții la eveniment au informat despre predarea limbii și literaturii bulgare în Găgăuzia, despre ciclul de primăvară al sărbătorilor, tradițiilor și obiceiurilor bulgare din orașul Taraclia. Ei au discutat proza autorului bulgar Elin Pelin, precum și despre utilizarea limbii bulgare în Valahia și Moldova până la mijlocul sec. 16.             

Printre oaspeți s-au numărat Consulul Bulgariei la Taraclia, Lyubomir Dimov, șefii departamentelor regionale de educație din Comrat, Taraclia și Cahul, experta bulgară Maria Delibaltova de la Ministerul Educației și Științei.  

Șefa unei organizații bulgărești din Găgăuzia, Tatiana Racovcena, a menționat că acest forum a fost desfășurat de către Departamentul de Filologie Română și Slavă de la Universitatea de Stat din Comrat pentru al 16-lea an consecutiv, precum și de organizația respectivă. Oaspeții forumului au posibilitatea să asiste la un concert cu genericul „Sa păstrîm spiritul bulgar”, la care în acest an evoluează ansambluri folclorice din 16 scoli.      

Foto: BTA

img23003873

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!