ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Curţii Supreme din Ucraina a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită de 3 milioane de dolari

11:37 | 16.05.2023 Categorie: Externe

Kiev, 16 mai. /MOLDPRES/. Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) a anunţat luni seara că investighează acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme a ţării şi a distribuit o fotografie cu teancuri de dolari aliniate pe o canapea, relatează Reuters, DPA, Ukrainska Pravda şi Zerkalo nedeli, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

NABU nu a nominalizat vreo persoană acuzată de corupţie, dar două instituţii media locale au dezvăluit că preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Vsevolod Kniaziev, a fost arestat sub suspiciunea de luare de mită în valoare de 3 milioane de dolari.

Autorităţile anticorupţie de la Kiev au postat fotografia cu teancurile de dolari pe pagina lor de Facebook, precizând că descoperirea a fost făcută în urma investigaţiilor efectuate de NABU şi de Procuratura Specială Anticorupţie (SAP).

"NABU şi SAP au descoperit acte de corupţie pe scară largă în cadrul Curţii Supreme, în special o schemă care permite obţinerea de avantaje necuvenite de către conducerea şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie", se arată în comunicatul celor două agenţii. "Acţiuni urgente de investigaţie sunt în curs de desfăşurare", se mai spun în text, din care nu rezultă clar cine se presupune că ar fi dat mită, cui şi de ce.

Kniazev a fost instalat în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme în octombrie 2021. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în mod repetat o luptă mai hotărâtă împotriva mitei, un flagel pe larg răspândit în ţara sa.

Scopul principal al lui Zelenski este să arate că Ucraina este pregătită să negocieze pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De altfel, Bruxellesul a făcut din lupta împotriva corupţiei o condiţie prealabilă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În pofida progreselor realizate în ultimii ani, Ucraina se clasează pe locul 116 din 180 de ţări într-un clasament al Indicelui de percepţie a corupţiei realizat de Transparency International.

Media locale Zerkalo nedeli şi Ukrainska Pravda au transmis, citând ambele responsabili ucraineni sub rezerva anonimatului, că Vsevolod Kniazev a fost arestat, fără a oferi alte detalii.

Zerkalo nedeli îşi citează sursa afirmând că banii proveneau de la susţinătorii unei hotărâri judecătoreşti în favoarea miliardarului ucrainean Konstantin Jevago, patronul uzinei din domeniul mineritului Ferrexpo, care a fost arestat în Franţa în decembrie, la cererea Kievului, sub acuzaţia de deturnare de fonduri.

Omul de afaceri a spus instanţei că nu a făcut nimic rău şi că nu ar trebui extrădat.

Sursa Zerkalo nedeli a indicat de asemenea că percheziţii erau în curs de desfăşurare la domiciliile altor 18 judecători ai Curţii Supreme, implicaţi în dosarul legat de firma lui Jevago Ferrexpo.

Dosarul vizează răscumpărarea a aproximativ 40,2% din acţiunile filialei din Ucraina a companiei, Ferrexpo Poltava Mining, care a fost vândută lui Jevago şi altor părţi. 

Foto: telegram

img23003888

img23003888

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!