ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri a votat pentru organizarea pe 27 mai a unui congres axat pe problemele din autonomie

22:11 | 16.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. După ce a decis aprobarea rezultatelor alegerilor din 14 mai, Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri (APG), întrunită în această seară în şedinţă extraordinară, a hotărât convocarea unui congres, cu participarea deputaţilor regionali din toate legislaturile, autorităţilor centrale, regionale şi locale, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, pentru a dezbate situaţia creată în autonomie, în contextul alegerilor başcanului din 14 mai, transmite MOLDPRES.

Deputaţii APG s-au arătat nemulţumiţi de acţiunile de astăzi ale Centrului Național Anticorupție, care împreună cu Inspectoratul Național de Investigație, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, a ridicat listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora. Tot astăzi, Comisia Electorală Centrală  a anunțat că a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia.

Ca urmare a acestora, la Comrat a început un miting, cu participarea a zeci de cetăţeni şi factori de decizie regionali, care au protestat împotriva deciziilor Guvernului şi autorităţilor centrale.

Circa 55 la sută din alegătorii UTA Gagauz-Yeri şi-au exprimat duminică, 14 mai, opţiunea pentru alegerile guvernatorului autonomiei, iar, conform datelor prezentate astăzi de Comisia electorală de la Comrat, scrutinul a fost câştigat de Evghenia Guţul, candidata partidului Şor.

Potrivit autorităţii electorale din regiune, în turul doi al scrutinului, s-au confruntat Evghenia Guţul, pentru care au votat 27 376 de alegători sau 52,36%, şi Grigori Uzun, reprezentantul Partidului Socialiştilor, care a acumulat 47,64% din sufragii, pentru el votând 24 913 alegători.

Comisia electorală de la Comrat susţine că în ziua alegerilor de duminică au fost înregistrate unele încălcări, dar care nu pot influenţa rezultatele scrutinului.

Timp de 72 de ore după alegeri, tot pachetul de acte electorale trebuie prezentat Curţii de Apel din Comrat pentru verificarea legitimităţii scrutinului. Conform procedurii, decizia Curţii va fi anunțată în decurs de zece zile. Pentru moment, listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat sunt ridicate de CNA.

img23003919

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!