ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică

09:52 | 17.05.2023 Categorie: Comunicate

Climathon 2023 - Construind o comunitate energetică durabilă 

Chişinău, 17 mai /MOLDPRES/. O nouă ediție a Climathon-ului, care s-a desfășurat în Chișinău, a adunat idei noi și soluții inovatoare, adaptate la realitățile locale, pentru a aborda provocări precum reducerea poluării, îmbunătățirea mobilității, colectarea și sortarea deșeurilor, precum și promovarea transportului ecologic.

Organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), în cadrul proiectului "Programul de inovare în tehnologiile curate pentru IMM-uri și start-up-uri din Republica Moldova (GCIP Moldova)", Climathon 2023 și-a propus să promoveze proiecte și idei inovatoare pentru a reduce impactul negativ al schimbărilor climatice.

Participanții la Climathon 2023 au fost repartizați în cinci grupuri de lucru, unde au identificat probleme și soluții legate de eficiența energetică, energia regenerabilă, eficiența apei, clădirile verzi și transportul ecologic. Scopul a fost găsirea de soluții aplicabile pentru a face progrese în abordarea schimbărilor climatice.

Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a subliniat importanța implementării tehnologiilor noi în domeniul eficienței energetice în Republica Moldova.

„Scopul nostru principal la Agenția pentru Eficiență Energetică este de promovare implementării tehnologiilor noi în domeniul eficienței energetice în toate sectoarele intensive din punct de vedere al consumului de energie. Pentru a diminua impactul schimbărilor climatice la nivel global, este necesar să adoptăm acțiuni și măsuri inovatoare, inclusiv accelerarea tranziției către tehnologii energetice cu emisii reduse de CO2. Așa vom construi o economie durabilă, cu emisii scăzute de carbon și vom atinge obiectivele climatice și energetice asumate de Republica Moldova, în calitate de Stat Candidat al UE”, a punctat directorul AEE.

,,Noul format al Climathon în Republica Moldova reprezintă o componentă de pre-accelerare a proiectului GCIP Moldova și își propune să susțină inițiativele antreprenoriale și ideile de afaceri în etapa de aplicare pentru apelul de propuneri de proiecte lansat recent", a menționat Nicolae Soloviov, Coordonatorul Național al proiectului "Programul de inovare în tehnologiile curate pentru IMM-uri și start-up-uri din Republica Moldova (GCIP Moldova)".

Pe parcursul evenimentului, participanții au avut oportunitatea de a-și împărtăși ideile și de a primi sugestii pentru a le îmbunătăți. Una dintre activitățile principale a fost orientarea și susținerea dezvoltării propunerilor de proiecte lansate în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică 2023 și GCIP Moldova.

Cele mai bune idei de afaceri au fost încurajate să participe la Competiția Moldova Eco Energetică, iar termenul limită pentru primirea propunerilor de start-up este 30 mai. Valoarea premiului pentru fiecare categorie (eficiență energetică, energia regenerabilă, eficiența apei, clădiri verzi, transport verde) este de 10.000 de dolari.

Pentru a aplica la apelul propunerilor de proiecte puteți accesa link-ul https://gcip.tech/register/?country=10

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) este o instituție guvernamentală responsabilă de promovarea eficienței energetice și de implementarea politicii energetice durabile în Republica Moldova. AEE colaborează cu organizații naționale și internaționale pentru a sprijini dezvoltarea și implementarea proiectelor inovatoare în domeniul energiei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!