ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunitățile din zona de frontieră vor beneficia de fonduri europene pentru dezvoltare

09:23 | 18.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Comunităţile din zona de frontieră de pe întregul teritoriul Republicii Moldova și din județele Iaşi, Galaţi, Vaslui și Botoşani din România vor putea beneficia de finanțare pentru implementarea proiectelor de dezvoltare. Acest lucru va fi posibil în cadrul Programului Interreg NEXT România  - Republica Moldova 2021-2027, lansat miercuri la Iași, care are un buget total de peste 85 de milioane de euro, transmite MOLDPRES.

Domeniile vizate de program sunt sănătatea, educația, turismul și cultura, schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei. Astfel, vor putea fi dotate cu echipamente și modernizate unități medicale și instituții de învățământ, vor fi reabilitate obiective turistice și se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătățirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire și instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populația din zonă vor fi organizate campanii de informare și conștientizare pentru prevenirea și reacția în caz de dezastre.

Programul Interreg NEXT are un buget total de 85,8 mln de euro, din care 77,2 mln de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8,5 mln de euro este contribuţia naţională.

Ministrul Finanțelor, Veronica Sireţeanu, a menționat că pentru Republica Moldova aceste fonduri europene reprezintă o sursă importantă de a finanţa dezvoltarea comunităţilor. „Este extrem de important să dezvoltăm corespunzător această zonă. Banii acordați pot deveni un cap de pod care să ne arate cum trebuie să se dezvolte o regiune din fonduri europene”, a precizat oficialul.

Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe pagina web a programului: www.ro-md.net.

Foto: Ministerul Finanțelor

img23003972

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!