ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova a participat la primul proces de licitație pe platforma comună de achiziție de gaze a UE

10:26 | 18.05.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Companiile energetice din UE, alături de Republica Moldova, Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest – au depus până săptămâna trecută oferte de 11,6 miliarde de metri cubi de gaze pe platforma AggregateEU, în timp ce oferta furnizorilor ce au participat la prima rundă a fost de 13,4 miliarde metri cubi. Comisia Europeană susține că primul proces de licitație pe platforma comună de achiziție de gaze a UE a fost un „succes remarcabil”, transmite MOLDPRES.

Energocom SA a solicitat oferte de cumpărare pe Platforma unică de achiziție gaze a UE volume de 5.000 MWh/lunar, în total 60.000 MWh, acesta fiind volumul minim admis de platformă, cu scopul de a testa funcționarea acesteia. Prețurile primite la solicitarea Energocom cu livrare la punctul virtual din Republica Moldova se bazează pe cotația TTF. 

Potrivit Ministerului Energiei, aproximativ o cincime din volumul total de gaze reprezintă gazul natural lichefiat (GNL), care este livrat de nave către terminale situate în principal pe peninsula Iberică și în Marea Nordului, restul de 80% fiind solicitat prin conductă.

Foto: Ministerul Energiei 

img23003979

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!