ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi sate din Italia au fost evacuate din cauza inundaţiilor

13:51 | 18.05.2023 Categorie: Externe

Roma, 18 mai. /MOLDPRES/. Autorităţile italiene au evacuat joi alte localităţi afectate de inundaţiile din regiunea Emilia-Romagna, situată în nord-estul ţării, unde nouă persoane au murit din cauza acestor fenomene extreme, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Aproximativ 20 de râuri au ieşit din matcă în sud-estul regiunii Emilia-Romagna din cauza ploilor diluviene care s-au abătut asupra acestei zone în ultimele zile şi care au cauzat, de asemenea, alunecări de teren, potrivit autorităţilor regionale italiene.

În total, peste 10.000 de localnici au trebuit să îşi părăsească locuinţele. Ploile s-au oprit la jumătatea după-amiezii de miercuri, iar meteorologii nu prevăd precipitaţii semnificative pentru ziua de joi.

Mai multe autocare au fost mobilizate pentru a-i transporta pe locuitorii din comunele Villanova di Ravenna, Filetto şi Boncalceci, ameninţaţi de creşterea nivelului fluviului Lamone.

"Când avem şase luni de ploaie în 36 de ore, în contextul în care au căzut deja precipitaţii record în urmă cu două săptămâni, niciun teritoriu nu poate să reziste. Solul nu mai absoarbe nimic", a declarat miercuri Stefano Bonaccini, preşedintele regiunii Emilia-Romagna.

Două persoane au murit în aceeaşi regiune la începutul lunii mai după 48 de ore de precipitaţii cvasi-neîntrerupte, care au provocat pagube estimate la 2 miliarde de euro.

Forţele armate italiene şi Paza de Coastă şi-au unit eforturile în regim de urgenţă, folosind elicoptere şi bărci pneumatice pentru a putea să ajungă la locuinţele ameninţate de ape.

Acolo unde apa a început să se retragă, localnicii încearcă să cureţe casele şi străzile acoperite de noroi şi moloz.

"Trăiesc aici din 1979, am văzut deja câteva inundaţii, dar n-am văzut niciodată până acum aşa ceva", a declarat miercuri Edoardo Amadori, un locuitor din oraşul Cesena.

Mii de ferme din această regiune agricolă fertilă au fost afectate.

Inundaţiile din Italia au dus şi la anularea Marelui Premiu de Formula 1 de la Imola, care ar fi trebuit să aibă loc duminică. 

Foto: apnews.com

img23003992

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!