ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică

13:01 | 19.05.2023 Categorie: Comunicate

Până la 28% din banii alocați pentru încălzire, ar putea economisi, Instituțiile publice, dacă ar procura brichete și pelete în perioada martie – august 

Chişinău, 19 mai /MOLDPRES/. Instituțiile publice care se încălzesc cu biocombustibil solid ar putea economisi până la 28% din resursele alocate pentru încălzire, dacă ar face procurările în perioada martie – august, atunci când brichetele și peletele scad în preț din cauza cererii reduse. Un studiu de piață, realizat la inițiativa Agenției pentru Eficiență Energetică,  cu suportul PNUD Moldova în cadrul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Uniunea Europeană, care a avut scopul de a analiza evoluția prețurilor pentru ultimii trei ani și constată că în luna aprilie, prețul unei tone de brichete, poate scădea până la 3533 de lei, față de 4900 de lei,în luna decembrie, asta în condițiile în care prețul biocombustibililor solizi a crescut cu 22% între anii 2019 - 2021.

Autorii studiului susțin, că această practică, ar scădea povara financiară asupra consumatorilor publici și ar permite agenților economici să-și planifice mai eficient procesul de producere și o distribuție uniformă a veniturilor pe parcursul anului. În plus, producătorii de biocombustibili sunt deschiși să păstreze biocombustibilul procurat în propriile depozite și să-l livreze în perioada sezonului de încălzire.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, consumul mediu anual de biocombustibili solizi din ultimii trei ani este de 253 mii tone. Acest consum e asigurat de cel puțin 265 de instituții publice, care dispun de centrale termice pe biocombustibili solizi, cu o capacitate totală de 57 MW, și cel puțin, peste 1200 de gospodării casnice care dispun de centrale pe biocombustibili solizi cu o capacitate totală instalată de peste 26 MW.

Volumul producției biocombustibililor solizi variază între 21,7 mii tone în anul 2021 și 30,6 mi tone în anul 2020, media pentru perioada analizată fiind de 25,5 mii tone. Împreună cu importurile medii anuale de 4300 tone de brichete și peleți, capacitatea pieței de biocombustibil solid este de aproape 30 mii tone anual. Astfel, autorii studiului constată că cererea de biocombustibili solizi este acoperită de ofertă, iar piața este echilibrată. Dacă toți consumatorii, atât casnici, cât și publici, ar folosi biomasa în calitate de combustibil primar pentru încălzire, am putea economisi cca 20 de milioane de dolari pe gaze naturale. Acești bani ar rămâne în țară, pentru dezvoltarea producătorilor locali, plata impozitelor etc. Studiul urmează a fi plasat pe site-ul Agenției, pentru a fi accesat de toți doritorii.

Ion Muntean, directorul AEE, a declarat că ,,Concluziile analizei efectuate, sunt foarte importante, pentru a înțelege mai bine posibilitățile de economisire a banilor publici, atunci când merge vorba de achiziții. Totodată, contractarea biocombustibililor în sezonul de primăvară-vară, oferă posibilitatea producătorilor, de a acumula mijloace circulate, care sunt necesare pentru dezvoltarea și asigurarea continuității afacerii pe întreg parcursul anului. Astfel, se va reduce și fluctuația angajaților care este cauzată de caracterul sezonier al multor afaceri de producere a biocombustibililor solizi”.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!