ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bulgarii cer măsuri mai bune de siguranță rutieră

20:05 | 21.05.2023 Categorie: Externe

Sofia, 21 mai. /MOLDPRES/. Cu afișe pe care scria „Viteza ucide” și „Opriți războiul de pe drumuri”, bulgarii au blocat intersecția unui bulevard și a unei străzi din Sofia, unde pe 8 mai doi tineri au murit traversând drumul, transmite BTA, preluat de MOLDPRES.

Oamenii cer măsuri eficiente de siguranță rutieră și pedepse pentru șoferii care provoacă accidente rutiere.

Protestele au avut loc pe drumurile din mai multe orașe și sate din Bulgaria, printre care Varna și Burgas, la Marea Neagră, Samokov, sud-vestul Bulgariei, Kazanlak, centrul Bulgariei.

Protestele vor continu până când oamenii vor vedea schimbări reale din partea instituțiilor responsabile, a declarat pentru BTA Georgi Todorov, unul dintre inițiatorii protestului de la Sofia. Modificările la Codul Penal, adoptate vinerea trecută în primă lectură în Parlament, nu ne mulțumesc pe deplin, a spus el. Între prima și a doua lectură, cetățenii nemulțumiți se așteaptă la completări care să introducă pe deplin „institutul crimei rutiere” în legislația bulgară, să incrimineze conducerea cu viteză care depășește limita cu peste 50 km/h și conducerea fără permis. De asemenea, este mult de lucru la Legea privind circulația rutieră. Insistăm asupra măsurilor urgente, a subliniat Georgi Todorov.

Protestatarii fac apel la Ministerul de Interne să fie pe teren, să-și mobilizeze toate resursele, echipamentele și personalul pe drumurile țării, acesta fiind, potrivit organizatorilor, un război care se poartă de zeci de ani pe drumurile Bulgariei.

Numărul morților din ultimii 10 ani este egal cu cel al unui oraș bulgar, răniții sunt și mai mulți, așa că Ministerul de Interne are o mare vină pentru ceea ce se întâmplă pe drumurile bulgare, pentru că nu monitorizează operativ respectarea regulilor, nu exercită un control efectiv, a conchis Todorov.

De la începutul anului, 171 de persoane au murit în 2.152 de accidente auto grave, potrivit site-ului Ministerului bulgar de Interne. Un total de 2.826 de persoane au fost rănite. Peste 500 de oameni au murit în accidente în 2022, arată cifrele.

Vineri, Adunarea Națională a Bulgariei a adoptat în primă lectură șapte proiecte de lege privind modificări la Codul Penal, dintre care unele prevăd pedepse mai aspre pentru șoferii beți, drogați și pentru viteză.

Foto: BTA

img23004084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!