ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul ”Mihai Eminescu” efectuează un turneu la sudul țării

18:54 | 22.05.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” efectuează un turneu în perioada 23 mai-4 iulie în raioanele de sud ale țării, în cadrul proiectului sociocultural ”Arta de a rămâne integru”, realizat A.O. Centrul de Teatru din Moldova, împreună cu Centrul Național Anticorupție, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Ghenadie Gâlcă, a menționat că spectacolul „Alegerea Domnului Macabeț”, de Cosmin Stănilă, în regia lui Alexandru Cozub, va ajunge la publicul din Basarabeasca pe 23 mai, pe 24 mai – la cel din Cimișlia. Pe 25 mai spectacolul va fi jucat la Căușeni, pe 6 iunie – la Ștefan Vodă și pe 4 iulie – la Leova.

Potrivit sursei citate, spectacolul va fi însoțit, ca de obicei, de o echipă de voluntari, ghidată de experți de la Centrul Național Anticorupție. Conceptul educațional este dezvoltat de Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție CNA. Întregul proiect este inițiat, organizat și coordonat de  Alina Țurcanu, președintele Centrului de Teatru din Moldova, care a afirmat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, că, prin această colaborare solidă, putem aborda cu încredere tema corupției, fortificându-ne eforturile în acțiuni de prevenire a acesteia. ”Teatrul rămâne a fi o tribună a societății, o oglindă, iar oamenii de cultură sunt cei mai credibili mesageri”, a specificat Alina Țurcanu.

În același timp, Ghenadie Gâlcă a spus că echipa de creație a lucrat cu plăcere la acest spectacol, mai ales că textul tânărului dramaturg Cosmin Stănilă le-a permis actorilor să amplifice ironiile replicilor prin joc și culoare. ”Ne-am implicat în acest proiect pentru că ne pasă și pentru că arta are și menirea de a pune probleme și de a inspira eventuale soluții. Noi, artiștii, am fost nespus de satisfăcuți și de faptul că am descoperit noi spectatori, mai ales în cadrul turneelor la Bălți, Soroca, Sângerei și Leova, și de faptul că am reușit să încălzim Casele de cultură de acolo, care duc dorul unor evenimente  culturale de acest fel. Deci a fost și o plus valoare a acestui proiect”, a constatat Ghenadie Gâlcă, actorul care joacă în rolul principal.

Accesul spectatorilor este gratuit, grație susținerii financiare oferite de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul Proiectului „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

img23004119

img23004119

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!