Compozitorul Constantin Rusnac va fi omagiat la Sala cu orgă
14:22 | 23.05.2023 Categorie: Cultură
Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. La Sala cu orgă din Chișinău va avea loc miercuri, 24 mai, la ora 18.00, o seară de creație cu genericul ”Între cântec și destin” a compozitorului Constantin Rusnac, la 75 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.
Pe scenă vor evolua: Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea, Corul Național de Cameră condus de Ilona Stepan și soliștii Tatiana Costiuc, Taisia Caraman, Igor Țurcanu, Valeriu Cojocaru, Adriana Babin și Veronica Roșca.
În aceeași zi, la 19.00, stand-up comediantul din Rusia Идрак Мирзализаде, care a fost dat afară din țară pentru că a făcut o glumă, va prezenta un concert la Centrul de Cultură și Artă ”Ginta Latină”. Comicul va aduce în scenă noul său material în premieră. Идрак este rezident al Stand Up Club #1, autor și participant al proiectelor "Не все так однозначно", "ВечерВечер", "Порараз Бирацца", "Разгоны", participant al emisiunii "Открытый микрофон", "Stand Up" de la "ТНТ" și altele. În 2018, la finalul unei apariții în cadrul emisiunii "Вечерний Ургант на Первом канале", a rostit un slogan politic, ceea ce a cauzat probleme postului. În 2021, Идрак a fost acuzat de rusofobie și încarcerat timp de 10 zile pentru că a făcut o glumă, după care a fost declarat indezirabil în Rusia pe viață și expulzat din țară. Șase luni mai târziu, la un concert în Indonezia, Идрак și-a scos la licitație permisul de ședere în Rusia pentru 10 efire (aproximativ 33.000 de dolari la acea vreme).
Joi, 25 mai, la 19.00, pianistul și compozitorul Mark Oselski revine pe scena Palatului Național cu un concert cu genericul ”Contraste” alături de prietenii săi: Adrian Ursu, Not an idol, Julia Oselski, Timotei Oselski, Vali Boghean, Sergiu Chircă, Eugen Negruță, Alex Jaxx, Costi Burlacu și Corina Țepeș, acompaniați de band și Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova.
Vineri, 26 mai, la 11.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc Gala interpreților la instrumente muzicale populare vechi, unde vor evolua instrumentiști profesioniști și amatori, de pe ambele maluri ale Nistrului. Evenimentul se va desfășura în cadrul Proiectului „Instrumente muzicale populare vechi”, o inițiativă a Asociației Obștești „Alianța între generații” din Fălești, realizat în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) și Asociația Regională a atelierelor creative de arte și meșteșuguri din mun. Bender.
În aceeași zi, la 18.00, Palatul Republici va găzdui un concert simfonic organizat de Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. În program: C. M. von Weber – Uvertura operei „Oberon", M. Bruch – Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 în sol minor, op. 26 (solist – Ondin Brezeanu, România), E. Grieg –„Peer Gynt" suita nr. 1, op. 46 și P. I. Ceaikovski – Uvertura-fantezie „Romeo și Julieta". Concertul va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici". Dirijor – Roberto Casulli, Italia.