ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cu ajutorul partenerilor externi, renovarea parcului din Speia aduce un suflu nou comunității

16:36 | 23.05.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. Peste două mii de copii și adulți vor beneficia de parcul recent reamenajat din Speia, sat situat pe malul stâng al râului Nistru. Îmbunătățirile au devenit posibile datorită parteneriatului dintre Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, Elveția și comunitatea locală. Zona de agrement, recent reamenajată și inaugurată ieri, include un spațiu pentru evenimente oficiale și de divertisment, sculpturi din lemn, leagăne și alte facilități de petrecere a timpului liber, transmite MOLDPRES. 

Ca parte a modernizării parcului, au fost instalați 1400 de metri pătrați de trotuar, 12 seturi de felinare, bănci și coșuri de gunoi. A fost instalat un sistem modern de aprovizionare cu energie electrică și apă, precum și un sistem de irigare. Până la finalizarea lucrărilor de reamenajare, s-au desfășurat multiple activități comunitare, inclusiv plantări de arbori, salubrizare și colectare de fonduri pentru achiziționarea puieților pentru parc. Locuitorii au plantat peste 200 de puieți și arbuști și a fost procurat un set complet de unelte de grădinărit pentru întreținerea parcului.  

„Întreaga comunitate a fost implicată în amenajarea acestui parc, financiar sau prin muncă de voluntariat, atât cei care sunt pe loc, cât și cei din afara țării. Am investit mult suflet și acest proiect ne-a unit mult ca și comunitate. Credem că acest spațiu și evenimentele care vor fi organizate aici vor crea multe amintiri minunate locuitorilor din Speia”, afirmă Eleonora Crohmaliuc, coordonatoarea grupului de inițiativă a băștinașilor. 

Bugetul total pentru modernizarea parcului local a depășit suma de 70.000 USD, care include contribuții de 46.500 USD din partea Elveției și PNUD, 10.000 USD din partea diasporei, restul sumei fiind alocată din fonduri locale. 

Speia este una dintre cele două comunități-partenere care pilotează modelul de implicare a migranților în dezvoltarea locală de pe malul stâng al Nistrului, în urma unei implementări cu succes a acestei abordări în 116 comunități de pe malul drept al Nistrului, ca parte a proiectului „Migrație și dezvoltare locală”. Procesul de pilotare este susținut de OSC „Agenția pentru Dezvoltare Regională” din Tiraspol. 

Foto: PNUD

img23004147

img23004147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!