ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BTA a fost premiată cu Penița de Aur pentru contribuția la cultura și arta bulgară

12:26 | 24.05.2023 Categorie: Externe

Sofia, 24 mai. /MOLDPRES/. Agenția Bulgară de Știri (BTA) a fost distinsă marți cu Premiul Penița de Aur pentru contribuția sa la cultura și arta bulgară. Cea de-a 28-a ceremonie a Peniței de Aur a avut loc la Teatrul Național Muzical din Sofia, transmite BTA, preluat de MOLDPRES.

Directorul general al BTA, Kiril Valchev, a primit premiul de la primarul Sofiei, Yordanka Fandakova. În discursul său, Valchev a spus că timp de 125 de ani, penițele de aur ale BTA au fost deținute de editori anonimi. "Reporterii BTA sunt, de asemenea, anonimi pentru că întotdeauna își scriu doar inițialele. Dar nu există o recompensă mai mare decât ca cauza ta - cauza BTA fiind o știre reală - să-ți încoroneze numele", a spus Valchev.

Fandakova l-a felicitat pe Valchev pentru că a făcut știrile BTA accesibile și și-a extins acoperirea culturală.

Agenția națională de știri a fost înființată în 1898 printr-un decret emis de Prințul Ferdinand I. Acum este o sursă de top de informații despre scena publică și culturală a Bulgariei.

Laureații primesc o broșă de aur de la câștigătorii anteriori ai premiului.

Premiul Penița de Aur a fost înființat în 1996 cu ocazia zilei de 24 mai, marcată drept Ziua alfabetului, educației și culturii bulgare și a literelor slave.

„Ideea Peniței de Aur a apărut spontan. Tsvety Kirov, managerul uneia dintre primele galerii private din țară, Galeria Makta, a venit la mine și mi-a sugerat să organizăm un târg de artă pentru 24 mai, pentru că atunci statul nu părea să acorde prea multă atenție acestei sărbători. Am creat un program de trei zile cu diverse spectacole muzicale și tot felul de divertisment care a durat de la 10:00 dimineața până la 10:00 noaptea. Au fost mulți participanți - artiști și ansambluri. Am construit o scenă specială în fața Teatrului Național. Am întâmpinat multe dificultăți. Iar punctul culminant al acestui târg de artă a fost prima ceremonie de decernare a Premiilor Penița de Aur", spune Vasil Dimitrov, fondatorul premiului.

În anii următori, tradiția târgurilor de artă a fost eliminată treptat, dar Premiul Penița de Aur încă există.

Peste 600 de persoane au primit de-a lungul anilor Premiul Penița de Aur. Printre primii laureați se numără celebra actriță bulgară Nevena Kokanova, muzicienii Milcho Leviev și Georgi Robev, actrița Tatiana Lolova, actorul Stefan Danailov, artistul și sculptorul Ivan Nenov și regizorul de teatru Alexander Morfov. „Pe de o parte, este trist că unele dintre aceste personalități marcante nu mai sunt printre noi, dar, pe de altă parte, este bine că am reușit să le apreciem cât erau în viață”, menționează Vasil Dimitrov.

Foto: BTA

img23004174

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!