ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, aprobat de Guvern

14:27 | 24.05.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Localitățile din Republica Moldova vor putea deveni mai dezvoltate, mai populate și mai prospere. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege care prevede principiile, criteriile, condițiile și procedura de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Documentul stabilește formele de sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze. Acestea includ alocări din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii, suplinirea bugetelor locale pentru o perioadă de 7 ani, precum și alocarea stimulentelor financiare. 

Conform proiectului, procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat prin decizii ale consiliilor locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși. Populația unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie de minim 3000 de locuitori.

În prezent, aproape 90% dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I au o populație redusă, sub 5000 de locuitori, iar 35 la sută dintre ele înregistrează mai puțin de 1500 de locuitori. Prezenta lege își propune să creeze cadrul normativ necesar amalgamării voluntare a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor din întreaga țară. 

Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Foto: Guvern

img23004181

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!