ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concediul paternal va putea fi fragmentat

15:56 | 24.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Concediul paternal va putea fi fragmentat. Un proiect ce prevede modificarea legislației în domeniu a fost avizat de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, comunică MOLDPRES.

Una din prevederile proiectului va oferi mai multă flexibilitate în modul de utilizare a concediului paternal. Tatăl va avea dreptul să îl utilizeze fragmentat în părți, dintre care o parte va fi de cel puțin de 5 zile calendaristice în decurs de 12 luni de la nașterea copilului.

Totodată, părinții care imediat sau în scurt timp de la concediul de îngrijire a copilului intră în alt concediu de maternitate, vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației pentru concediul de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Proiectul de lege vine și cu măsuri de sprijin pentru familiile care adoptă copii, prin instituirea mai multor concedii sociale pentru părinții care sunt în proces de adopție, au adoptat un copil sau au plasat un copil în Serviciul de tutelă/curatelă în familia acestora. Printre acestea se numără concediul parțial plătit pentru părinții adoptivi pe perioada de încredințare, care va dura de la 60 la 90 de zile; concediul integral plătit pentru părinții adoptivi pe o perioadă de 90 de zile din ziua adopției, indiferent de vârsta copilului; concediul paternal plătit în primele 12 luni din ziua adopției pentru o perioadă de 15 zile; concediul parțial plătit cu durata de până la 6 luni pentru îngrijirea copilului adoptat care în ziua adopției are vârsta mai mare de trei ani.

Foto simbol

img23004189

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!