ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nicu Popescu: „Obiectivul nostru este să obținem o invitație din partea UE de a lansa negocierile de aderare către sfârșitul acestui an”

17:33 | 24.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Obiectivul nostru este să obținem o invitație din partea Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare către sfârșitul acestui an, ca urmare a implementării de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene. Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în urma unei întrevederi cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjàrtó, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Nicu Popescu a specificat că la întrevede s-a discutat despre procesul de integrare europeană, dialogul politic bilateral și cooperarea economică.

„Atât R. Moldova, cât și Ungaria resimt efectele războiului din Ucraina, de aceea am discutat cum putem minimiza impactul negativ al invaziei. Ungaria a sprijinit mereu eforturile noastre în parcursul de integrare europeană a țării, fapt pentru care vă mulțumim. Este în interesul țării noastre să aderăm la UE cât de curând posibil. Totodată, am discutat despre relațiile socio-culturale, cooperarea dintre ministerele de interne și relațiile comerciale. Ne bucură faptul că volumul comerțului moldo-ungar s-a dublat în anul 2022, față de 2021, acesta fiind în sumă de 231 mln de dolari SUA. Totodată, în țara noastră activează 62 de întreprinderi cu capital ungar. La fel, am discutat despre revenirea companiei Wizz Air în R. Moldova, un motiv în plus ar fi faptul că aeroportul a revenit în proprietatea statului. Un subiect important a fost și pregătirea pentru Summitul Comunității Politice Europene (CPE)”, a spus Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó, a menționat că Summitul CPE este un semn clar că R. Moldova face pași importanți pe calea integrării europene. „Susținem extinderea Uniunii Europene. Ungaria a acordat R. Moldova tot sprijinul necesar în intenția sa de a se integra în UE, așa va fi și în viitor. Totodată, ne dorim dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale, mai ales că aici activează mai multe companii cu capital maghiar. Cu referire la compania Wizz Air, ne pare rău că și-a suspendat activitatea în R. Moldova, pentru o anumită perioadă, dar sperăm ca aceasta să revină cât mai curând”, a afirmat Péter Szijjàrtó.

Tot astăzi, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost semnat Planul de lucru și de cooperare culturală între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii și Inovării din Ungaria pentru anii 2023-2027. Documentul a fost semnat de Sergiu Prodan, ministru al Culturii al Republicii Moldova și Péter Szijjàrtó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei.

În perioada 24 - 25 mai curent, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjàrtó, se află într-o vizită de lucru în țara noastră.

img23004190

img23004190

img23004190

img23004190

img23004190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!