ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kievul acuză Rusia că păstrează echipamente militare la centrala nucleară Zaporojie

18:25 | 24.05.2023 Categorie: Externe

Kiev, 24 mai. /MOLDPRES/. Direcţia de informaţii militare a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a acuzat miercuri faptul că Rusia continuă să folosească centrala nucleară Zaporojie, de pe teritoriul ucrainean şi sub control rusesc, ca bază militară şi a afirmat că trupele Moscovei păstrează vehicule blindate lângă trei dintre reactoare, informează EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"În ciuda apelurilor repetate ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi ale liderilor internaţionali, ocupanţii nu îşi reduc prezenţa la centrala nucleară Zaporojie", a transmis GUR într-un comunicat.

"În prezent, zona reactoarelor 1, 2 şi 4 este folosită ca bază militară şi logistică", adaugă textul, care este însoţit de două fotografii care arată mai multe camioane în interiorul a ceea ce ar fi centrala nucleară.

Potrivit GUR, forţele ruse plasează "vehicule blindate" şi "camioane" lângă aceste reactoare, în apropierea cărora sunt cazaţi şi pompieri. "Există informaţii potrivit cărora camioanele ar putea conţine muniţii şi explozibili", adaugă textul serviciului de informaţii militare.

Acesta susţine, de asemenea, că muncitorilor însărcinaţi cu supravegherea centralei li se interzice accesul în aceste zone. "Cei care au încercat să efectueze ronduri de control au fost agresaţi şi torturaţi", adaugă comunicatul, care susţine că unii dintre ei se află "în spital în stare gravă".

Kievul acuză Rusia că foloseşte centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a depozita echipamente militare şi a lansa atacuri împotriva Ucrainei, astfel încât forţele ucrainene să nu poată răspunde de teama provocării unui accident nuclear. Moscova, la rândul său, acuză Ucraina că a bombardat centrala.

Foto: telegram

img23004194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!