ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stagiarii în serviciul public vor fi remunerați

16:42 | 25.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Tinerii, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, vor beneficia de programe de stagii plătite în serviciul public. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat astăzi de către Legislativ, comunică MOLDPRES.

Astfel, tinerii vor putea desfășura programele de stagiu în cadrul Parlamentului, Președinției, Cancelariei de Stat, ministerelor, precum și în alte instituții publice. Numărul de locuri pentru desfășurarea stagiilor de practică va fi stabilit anual de către autoritățile publice respective.

Selectarea stagiarilor se va realiza în baza unui concurs. Durata unui program de stagiu va fi de 720 de ore pe parcursul a șase luni consecutive, timpul de efectuare a stagiului fiind de 40 de ore pe săptămână. În această perioadă, stagiarii vor dispune de o bursă lunară, neimpozabilă, a cărei valoare va fi aprobată anual prin legea bugetului de stat.

Perioada în care stagiarul a efectuat programul de stagiu se va lua în considerare la calcularea vechimii în muncă, dacă, în urma evaluării, stagiarul a obținut calificativul bine sau foarte bine. Stagiarii care au finalizat un program de stagiu complet de 720 de ore și au fost evaluați cu calificativul foarte bine vor putea fi propuși de către autoritatea-gazdă spre numire într-o funcție publică de execuție, pentru care nu este necesară experiență profesională, fără organizarea unui concurs.

Proiectul de lege cu privire la stagiile plătite în serviciul public va intra în vigoare la 1 iulie 2023.

Foto: unghiul.com

img23004230

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!