ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Contraofensiva ucraineană este în curs de desfăşurare de câteva zile, susţine un consilier al lui Zelenski

17:03 | 25.05.2023 Categorie: Externe

Kiev, 25 mai. /MOLDPRES/. Mult aşteptata contraofensivă ucraineană împotriva trupelor ruse este în curs de desfăşurare, a declarat joi consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de dpa, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Contraofensiva are loc deja de câteva zile", a declarat el într-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, care l-a difuzat joi dimineaţa.

"Acesta este un război intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Acţiunile noastre au început deja", a adăugat Podoliak.

În acelaşi timp, Mihailo Podoliak a negat că Kievul ar fi implicat în recentele atacuri din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Combatanţi ruşi, opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin care îşi au baza în Ucraina - Corpului Voluntarilor Ruşi (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK) şi Legiunea "Libertate pentru Rusia" - au revendicat incursiunea armată dinspre teritoriul Ucrainei în regiunea rusă Belgorod de zilele trecute, avertizând că au de gând să repete raiduri de acest gen, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Rusia şi preşedintele rus Vladimir Putin nu sunt capabili nici măcar să-şi apere propriul teritoriu, a spus Podoliak, referindu-se la luptele date în acea zonă. "Ceea ce se întâmplă în regiunea de frontieră este un şoc pentru Putin şi va duce la sfârşitul său", a apreciat oficialul ucrainean.

Ucraina nu doreşte să atace teritoriul rus, a insistat Podoliak. Adresându-se jurnalistului italian, consilierul preşedinţiei de la Kiev a afirmat: "Noi folosim armele pe care ni le-aţi dat pentru a distruge poziţiile ruse din teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbas şi Crimeea".

Dacă s-ar livra şi avioane F-16, spaţiul aerian al Ucrainei ar putea fi "în sfârşit" acoperit, a spus el.

Remarcând că, în prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, tancuri Leopard şi alte echipamente occidentale, Podoliak a menţionat că "dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până astăzi", potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Forţele ruse, care ocupă o parte din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au inundat câmpurile în două zone din apropierea liniei frontului în scopul de a preveni un eventual avans ucrainean, a declarat joi primarul legitim al oraşului Melitopol pe contul sau de Telegram, potrivit EFE.

"Pentru a-şi întări apărarea în jurul oraşului Melitopol, ei folosesc tot ce au la îndemână, de la liniile de apărare din al Doilea Război Mondial până la apă", susţine Ivan Fedorov, primarul ucrainean al acestui oraş transformat de forţele ruse în capitala teritoriului ocupat din regiunea Zaporojie.

"Ei inundă câmpurile atât lângă linia frontului, cât şi în direcţia Crimeii, în apropiere de Iakimovka", a spus primarul Fedorov, care încearcă să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile de pe teritoriul controlat de Kiev în Zaporojie.

El a avertizat şi în alte ocazii că trupele ruse inundă câmpurile din regiune pentru a opri un posibil avans ucrainean. Forţele ruse inundă aceste terenuri folosind canale de irigaţii, potrivit lui.

Primarul legitim al oraşului Melitopol a afirmat, de asemenea, că forţele ruse îşi mută bazele pe care le instalaseră în oraş în pădurile şi terenurile din jur, unde se presupune că sapă tranşee.

La rândul său, Statului Major General ucrainean declară că forţele ruse din Zaporojie se pregătesc de săptămâni întregi pentru a se apăra împotriva mult aşteptatei contraofensive ucrainene.

Având în vedere poziţia sa geografică, regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrala nucleară din Ucraina şi din Europa, este esenţială pentru ambiţiile Kievului de a recuceri peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, notează EFE. 

Foto: telegram

img23004232

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!