ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia a început să transfere arme nucleare spre Belarus

20:09 | 25.05.2023 Categorie: Externe

Moscova, 25 mai. /MOLDPRES/. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect.

"Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja", a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse, Pul Pervogo.

Lukaşenko, care se află la Moscova joi pentru un summit regional, nu a fost în măsură să indice dacă arme respective se află deja în ţara sa.

"Poate, mă întorc şi voi vedea", a spus liderul belarus, principal aliat al Rusiei.

Lukaşenko a explicat că Putin i-a spus în ajun că a semnat decretul care să permită acest transfer.

Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare "tactice" pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.

Anunţul a suscitat critici din partea comunităţii internaţionale, din partea ţărilor occidentale în special, cu atât mai mult cu cât liderul rus a evocat încă de începutul invaziei în Ucraina declanşate în februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleară.

Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat joi o ameninţare pentru întreg continentul european.

"Aceasta nu pune în pericol doar vieţile belaruşilor, ci creează o nouă ameninţare pentru Ucraina, pentru întreaga Europă", subliniază ea pe Twitter.

"Când se vorbeşte despre arme nucleare tactice, cele mai multe dintre ele sunt la fel de puternice ca aceea care a ucis 140.000 de persoane la Hiroshima", a adăugat ea.

Armamentele nucleare aşa-zise "tactice" pot provoca pagube imense, dar raza de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare "strategice".

La începutul lunii aprilie, Rusia a indicat că a început să instruiască militari belaruşi pentru utilizarea armelor nucleare tactice.

Între altele, Putin a indicat în trecut că zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme şi că un depozit special va fi terminat până la 1 iulie.

Belarus nu este angajat direct pe teren în Ucraina, dar a permis armatei ruse să-i utilizeze teritoriul pentru lansarea atacului asupra Ucrainei în februarie 2022.

Foto: replicaonline.ro

img23004246

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!