ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compania Neuralink va testa implanturi cerebrale pe oameni

15:46 | 26.05.2023 Categorie: Externe

Washington, 26 mai. /MOLDPRES/. Start-up-ul Neuralink, una dintre companiile deţinute de miliardarul Elon Musk, a anunţat joi pe Twitter că a primit acordul autorităţilor sanitare americane de a testa implanturi cerebrale conectate la internet pe voluntari umani, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Este un prim pas important, care îi va permite într-o bună zi tehnologiei noastre să ajute mulţi oameni", au declarat reprezentanţii companiei californiene pe contul acesteia de Twitter, precizând că "recrutările pentru testele clinice nu sunt încă deschise".

Neuralink dezvoltă aparate conectate şi implantabile în creier pentru a comunica cu computere în mod direct, prin intermediul gândurilor.

Implanturile au scopul de a le ajuta mai întâi pe persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice. Apoi, Neuralink vrea să facă aceste implanturi suficient de sigure şi de fiabile pentru ca ele să poată fi utilizate în chirurgia electivă (opţională). Atunci, oamenii ar putea plăti câteva mii de dolari pentru a-şi înzestra creierul cu puterea informatică a unui computer.

Elon Musk consideră că astfel de cipuri ar trebui să-i permită omenirii să ajungă la "o simbioză cu inteligenţa artificială (AI)", potrivit unei declaraţii pe care magnatul american de origine sud-africană a făcut-o în 2020 la conferinţa anuală a companiei Neuralink.

"Suntem de acum încrezători în faptul că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, deci calendarul nostru depinde de procesul de autorizare de către FDA" (Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite), a declarat Elon Musk la sfârşitul lunii noiembrie 2022, pe Twitter, la o lună după ce a cumpărat această reţea de socializare.

Elon Musk conduce şi/sau deţine alte companii importante, inclusiv Tesla şi SpaceX.

Miliardarul face în mod obişnuit predicţii hazardate, mai ales în ceea ce priveşte autonomia automobilelor electrice Tesla.

În iulie 2019, el considera că Neuralink ar putea realiza primele sale teste pe oameni în 2020.

Deocamdată, prototipurile acestui cip au mărimea unei monede şi au fost implantate în craniile unor animale.

Mai multe maimuţe au devenit astfel capabile "să joace jocuri video" şi "să scrie" cuvinte pe un ecran, urmărind doar cu ajutorul ochilor mişcarea unui cursor pe un ecran.

Alte companii lucrează şi ele la controlarea computerelor prin intermediul gândurilor, iar una dintre ele este Synchron, care a anunţat în iulie 2022 că a implantat prima interfaţă creier-maşină din Statele Unite. 

Foto: infocity.tech

img23004276

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!