ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile

19:58 | 26.05.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 4 iunie. La propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat astăzi cu 58 de voturi un proiect de hotărâre care prevede acest lucru, comunică MOLDPRES.

Cu solicitarea de prelungire a stării de urgență la tribuna Parlamentului a venit premierul Dorin Recean. Acesta a răspuns preț de peste jumătate de oră la întrebările aleșilor poporului.

Potrivit prim-ministrului, necesitatea acestei decizii este determinată de riscurile și amenințările generate de războiul Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, se constată că țara noastră este expusă amenințărilor asimetrice și a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid. Totodată, trebuie luat în considerare și riscul unor noi atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice și a infrastructurii critice naționale. În acest context, Republica Moldova are nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, pentru a gestiona eventuale evoluții imprevizibile.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

img23004289

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!