ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: „Pe 1 iunie, întreaga Europă a venit la noi acasă pentru a confirma că Republica Moldova este importantă”

10:40 | 05.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Pe 1 iunie, întreaga Europă a venit la noi acasă pentru a confirma că Republica Moldova este importantă și pentru a sprijini aspirațiile cetățenilor noștri de a aduce Uniunea Europeană la noi acasă. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că, pe 1 iunie, țara noastră a scris istorie. „Acest eveniment nu a venit din noroc, dar din încrederea noastră de a reuși. Summitul a poziționat R. Moldova în centrul Europei și a arătat că noi, moldovenii, putem face tot ce ne propunem. Vă sunt recunoscătoare tuturor celor care ați participat la organizarea acestui eveniment. Am arătat că avem oameni bine pregătiți. Evenimentul a demonstrat că R. Moldova este un partener respectat de toate țările europene. Găzduirea Summitului este un semnal clar că țara noastră este importantă pentru UE și că vocea noastră contează. Într-o perioadă scurtă am reușit să îmbunătățim imaginea țării, care este percepută drept viitoare membră a UE. În timpul evenimentului, am primit mesaje puternice diplomatice, Republica Moldova nu este singură, alături ne sunt partenerii”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că țara realizează un șir de acțiuni cu suportul Uniunii Europene, care au fost confirmate inclusiv în cadrul Summitului Comunității Politice Europene (CPE). Printre acestea se numără: modernizarea armatei și capacităților de apărare, scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu țările UE, începând cu 1 ianuarie 2024, fortificarea securității cibernetice, construcția podului Cosăuți – Iampoli, creșterea investițiilor din partea UE și acordarea suportului financiar pentru procurarea gazului.

„Comunitatea Politică Europeană a fost creată în anul 2022, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron. Aceasta reprezintă o platformă de dialog în cadrul căreia liderii europeni se reunesc odată la jumătate de an și discută despre probleme majore, războiul din Ucraina și restabilirea păcii. Cu toții ne dorim un viitor unde copiii Moldovei sunt în siguranță. Aderarea țării la UE e tot mai aproape și aduce beneficii concrete oamenilor. Vocea noastră contează, calea noastră europeană este susținută de parteneri. Avem o direcție exactă și ne propunem să lansăm cât mai curând negocierile pentru aderarea la UE. Vrem să construim o Moldovă Europeană acasă. Suntem pe drumul cel bun și sunt convinsă că vom reuși”, a afirmat Maia Sandu.

Țara noastră a găzduit pe 1 iunie Summitul CPE, care a întrunit 49 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

img23004523

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!